U Memorijalnom centru u Potočarima obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Srebrenici je, u Memorijalnom centru Potočari, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe obilježen Dan nezavisnosti BiH, uz prisustvo opštinskih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda, građana, kao i predstavnika udruženja majki i žrtava rata.

„Mi smo ponosni na to da obilježavamo godišnjicu nezavisnosti BiH. Nažalost, obilježavamo je na mjestu gdje smo najveću cijenu nezavisnosti platili, a to je memorijalni centar za žrtve genocida. Ali isto tako smo presretni da imamo svoju državu, da imamo šta da slavimo i da našim budućim generacijama imamo šta ostaviti, a to je naša domovina Bosna i Hercegovina“ , rekao je Alija Tabaković.

„Mi preživjeli ostali smo da se borimo za bolje sutra budućih generacija i jedan je od razloga moje borbe svih ovih godina. Danas sam sretna što nas danas ima u većem broju ovdje, da obilježimo ovaj dan u znak sjećanja na sve poginule vezano za ovaj datum i za bolje sutra budućih generacija. Mislim da je ovo jedino mjesto u ovom entitetu gdje se ovaj dan obilježava“ , kazala je Šehida Abdurahmanović, iz Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe.

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić smatra da se obilježavanjema pokazuje da žrtve nisu bile uzaludne.

„Mi smo danas tu. Svjedočimo da je Bosne i Hercegovina tu, da je Dan nezavisnosti tu. Mi smo danas ovdje u Potočarima da obilježimo ovaj dan, da se podsjetimo svih šehida i da pošaljemo poruku da njihova žtrva nije uzaludna i da ćemo mi nastaviti da istrajavamo, nastaviti da se borimo za zemlju jednakih prava i jednakih mogućnosti.“

Opštinska uprava Srebenica danas je radila redovno, a obilježavanju Dana nezavisnosti BiH nisu prisustvovali lokalni zvaničnici iz reda srpskog naroda.