U Kravici promovisana knjiga ,,Ustanak na Drini“- zapisi Pere Đukanovića

Juče je u OŠ Petar Kočić Kravica organizovana promocija knjige ,,Ustanak na Drini“. Radi se o memoarima Pere Đukanovića, ličnosti koja je bila svjedok svih važnijih događaja na našim prostorima u više od osamdeset godina XX vijeka. Tokom Prvog svjetskog rata bio je dobrovoljac u srpskoj vojsci na Solunskom frontu, za šta je odlikovan. Tokom Drugog svjetskog rata Pero Đukanović je bio jedan od predvodnika ustanka, kao pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini, 1941. i 1942. godine, a kasnije je bio učesnik zasjedanja AVNOJ-a i poslanik u prvom sazivu Skupštine FNRJ. Knjiga, uglavnom, prati dešavanja za vrijeme Drugog svjetskog rata. O knjizi, ali i drugim temama govorili su Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda, istoričar Nemanja Dević i dr Radomir Pavlović.

,,Ovi memoari su po mnogo čemu značajni za nas. Bili su opominjući kada su napisani i zbog toga su tada bili cenzurisani i objavljeni više od dvadeset godina kasnije. Ova knjiga nam je bila povod da pokrenemo širu priču o stradanju Srba u Podrinju u XX vijeku. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, kao i tokom rata devedestih srpski narod na ovim prostorima je pretrpeo velika stradanja. Mi moramo da popišemo sve svoje žrtve i da se suočimo sa prošlošću, ne bežeći od grehova koje je srpska strana počinila“ istakao je istoričar Nemanja Dević.

Kako su govornici predočili, potrebno je da se raščiste dešavanja iz prošlosti, ali i da istoričari iz različitih naroda razgovaraju o ovim temama.

,,Smatramo da treba raščistiti sudbinu naroda na ovim prostorima, pogotovo stradanje Srba i u tom kontekstu je naše interesovanje za Srebrenicu od 1992. do 1995. godine, kao i za Srebrernicu od 1914. do 1918. i od 1941. do 1945. godine. Našli smo ekipu saradnika sa ovih prostora i napravili nekoliko skupova: u Beogradu, Bratuncu Skelanima, Kravici. Napravili smo nekoliko dobrih naslova. Drugi dio naše priče biće odlazak u Srebrenicu da se pokaže da je Muzej spreman za tu priču i da sa te pozicije uputimo poziv drugoj strani da pričamo, jer je prošlo dvadeset pet godina od rata. Ne može struka i nauka bez direktnih kontakata“ rekao je Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja genocida iz Beograda.

Ova knjiga je jedno od zapisanih detaljnih svjedočanstava o najvećem sukobu u ljudskoj istoriji na našim prostorima.

,,Istorijski podaci u poslednjih sto godina govore da je to bio jedan kontinuitet stradanja, etničkog čišćenja i ubijanja, o čemu jasno govori Pero u svojoj knjizi. Tu se nalaze spiskovi žrtava i svih nepravdi kojima su ljudi bili izloženi. Posle rata, vlast, koju su držali protivnici u Drugom svjetskom ratu sudili su Peri Đukanoviću i drugim ustanicima, koji su iznijeli borbu protiv okupatora. To je tragična sudbina političara i politike kravičkog kraja, što je dovelo do daljih istorijskih zbivanja od pedestih do devedestih godina i daljeg stradanja i iseljavanja Srba“ dodao je dr Radomir Pavlović.

Pero Đukanović je rođen u Kravici 1892. godine, a preminuo je 1986. godine u Beogradu.

Piše: M.V.