Tri porodice iz Vlasenice stambeno zbrinute kroz Program za oporavak od poplava

U okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, još tri porodice iz Vlasenice, čije su kuće stradale u poplavama i klizištima 2014. godine, uskoro će dobiti nove stambene objekte. Radi se o porodicama Jovanović i Vasiljković u naselju Dragasevac i porodici Klještan u Lukama. Njih su danas posjetili predstavnici Opštinske uprave.

Izabrani korisnici u novom ciklusu izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost donatorima i Opštinskoj upravi na čelu sa Miroslavom Kraljevićem, jer će konačno dobiti krov nad glavom čime će dugoročno biti riješeni dugogodišnji problemi sa kojima su se suočavali.

„Ja sam zahvalna što imam moju kuću, da živim. Kako smo izbjeglice iz Olova, dvadeset godina živimo u tuđoj kući. Plaćali smo kiriju i sve živo, nas petoro u kući ima. Puno, puno, hvala svima u Vlasenici, načelniku Miroslavu Kraljeviću i Željku Damljanoviću i stranim zemljama što su se pobrinuli za nas, da imamo naše kuće i naš smještaj. Nemamo nikakvog primanja, idemo ovako radimo, 30-40 KM je dnevnica i tako preživimo“, izjavila je Slavica Stanković, korisnica Programa.

„U ime mog supruga i naše porodice želimo da se zahvalimo UNDP-u, Evropskoj uniji i Opštini. Kuća nam je poništena od klizišta. Nas osmoro članova ima, pa moramo po tuđim kućama živimo, tjesno nam je u maloj kućici, u dvije prostorije, to je stvarno teško. Drago nam je za ovu kuću, prezadovoljni smo. Nikakva primanja nemamo, čak ni dječiji dodatak ne primamo, a imamo troje djece.  Stalni posao nemamo, nismo zaposleni, ništa, ništa“, dodala je Stoja Radosavljević.

U prethodnom periodu u opštini Vlasenica kroz Program za oporavak od poplava podržane četiri porodice.

„Što se tiče sada novog kruga, trenutno se izvodi izgradnja, od temelja tri objekta. Nadamo se da ćemo na ovaj način poboljšati uslove za život naših sugrađana“, kazao je Goran Đurić, predsjednik Skupštine opštine Vlasenica.

Željko Damljanović, šef Odsjeka za razvoj, rekao je da osim vremenskih uslova, nema nikakve prepreke da se nastavi sa radovima, s obzirom na to da su projekti stigli i sva potrebna dokumentacija je pripremljena.

„Program je počeo 2017. godine, radi se o dugotrajnom procesu gdje je bilo potrebno prikupiti svu neophodnu dokumentaciju, zatim građevinske dozvole, upotrebne dozvole, a samo to isto imamo za ova nova tri objekta. Završetak radova predviđen je do kraja mjeseca aprila ove godine, naravno ukoliko vremenske prilike dozvole“, dodao je Damljanović.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, UNDP u BiH i lokalnim vlastima.