Tradicionalno proslavljanje Bajrama u porodici Salkić

Bajram, najveći vjerski muslimanski blagdan, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje se u porodičnom okruženju. U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto, a članovi porodice Salkić iz Srebrenice očuvanje tradicije smatraju veoma bitnim, te Bajram i dan-danas dočekuju na tradicionalan način.

Sabahudin i Nijaza Salkić sa svoje četvoro djece žive u zaseoku Kutlići, u Srebrenici. Iako oboje rade, sa četvoro djece, kažu nije lako. Ipak, ne žale se, već smatraju da se radom sve može postići.

„Lijepo je, jeste da se mora malo više pažnje posvetiti, al dobro je, hoće svako da im se posveti pažnje, da radiš s jednim, da radiš s drugim, u školu kad idu, hoće da mu se kupi ovo, ono…Ne žalimo se, raditi se mora, kako je tako, ali mora se raditi“- rekla je Nijaza Salkić.

Četvoro najmlađih Salkića, od kojih troje idu u školu, poslušni su i vrijedni. Iako svaki dan do škole i natrag moraju prepješačiti ukupno 10 kilometara, uspijevaju da budu odlični učenici.

„Oni pješače svaki dan do škole u jednom pravcu pet kilometara, dok je ljeto, lako je. Kad padne snijeg i zima dođe, rijetko kad je pročišćen put, moraju da pješače, odlični su učenici, imaju sve petice, a najgore mi je što koraju pješačiti, nikakvog prevoza nemaju, ovdje su sami njih četvoro“- rekla je Nijaza za UPS Media.

Kada se vrate kući, prvo odrade domaće zadatke, uče, potom se igraju. Uprkos njihovoj druželjubivosti, djeca najviše vremena provode u porodičnom krugu, jer kako kažu u njihovoj okolini nema djece.

Djeca se raduju Bajramu, raznošenju kurbana, te Bajramskim običjima, rodbini i porodičnom okupljanju, dok starija generacija porodice Salkić pamti bolja vremena i način na koji se prije proslavljao Bajram.

„Više svijeta, jedno drugome išlo, komšiluk se više obilazio, to sada više nema, prije se više pomagalo, danas se slabo pomaže, slabo kome ide, slabo dolazi, što je to sad tako ne znam. Prije išli i Srbi i Muslimani jedno drugima… Ne možeš čuti nigdje da volovi riču kao prije, a kamoli momka i curu da zapjevaju, kao što je bilo u moje vrijeme“- istakla je Šuhra Salkić.

Suština Kurban-bajrama ista je svuda: podsjećanje na vrijednosti vjere, saosjećanje i zajedništvo, približavanje porodice i prijatelja. Salkići, uvjerili smo se, tako žive svaki dan.