TEŽAK I NEIZVJESTAN PERIOD PRED NAMA

Danas smo razgovarali sa direktorom JU Dom zdravlja Bratunac, ljekarom Alkesandrom Vasićem, o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj opštini, o tom šta nas očekuje u narednom periodu s obzirom na to da dolazi jesen, ali i da počinje nova školska godina.

Trenutno oboljelih od korona virusa na teritoriji opštine Bratunac ima deset, a šesnaest lica se nalazi u izolaciji. Veliki problem predstavlja to što osobe cirkulišu iz susjednih država, ali i to što se ne prijavljuju svi kontakti sa oboljelima. Trenutno najviše oboljih pripada srednjoj životnoj dobi, starosti između 40 i 50 godina, a prema polu više je oboljelih u ženskoj populaciji.

„Gdje god se ostvaruje bliski kontakt virus se brže širi. Kafići, slavlja, zatvoreni prostor su najveći izvori zaraze, prostorije koje se ne provjetravaju često. Imamo hospitalizovane osobe, osobe koje su bile na kiseoniku, ali imamo i osobe koje su imale blage simptome. Za sada niko nema neke posljedice.“, rekao je ljekar Aleksandar Vasić za UPSMedia.

Imunitet je ključan za to kakva će klinička slika biti. Preporučuje se da se uzima dosta vitamina C, izlaganje suncu, uzimanje cinka i gvožđa, te konzumiranje dosta voća i povrća.

„Čeka nas neizvjesnost a i težak period, naročito što kreće sezonski grip kao i svake godine. Simptomi su slični, ispreplitani. Imaćemo problem postavljanja dijagnoze, samim tim i liječenja. U Domu zdravlja ćemo najvjerovatnije imati posebnu prostoriju u kojoj ćemo pregledati školsku djecu, da ih ne miješamo sa ostalim pacijentima. Imaćemo određen tim ljekara i sestara za njih. Dosta je novih simptoma kod korone kao što su proliv, povraćanje, osip po koži, a kod sezonskog gripa je karakterističan suvi kašalj, grebanje u grlu i curenje nosa.“, pojašnjava ljekar Vasić.

Piše: M.U.