„Tema dana“ sa Savom Vukadinovićem

U današnjoj emisiji „Tema dana“ ugostili smo gospodina Savu Vukadinovića. Bratunački slikar, vajar i bivši nastavnik likovne umjetnosti i ove godine će na kolektivnoj izložbi likovnih radova u sklopu manifestacije „Đurđevdanski dani-Bratunac 2019“, izložiti svoja likovna stvaralaštva. Tim povodom, sa gospodinom Vukadinovićem razgovarali smo o njegovom likovnom radu, radu sa djecom, izložbama, ali i o tome kako su mladi danas pozicionirani u svijetu umjetnosti.

„Sada sam penzioner i nastavio sam da slikam. Prošle godine sam isto učestvovao u sklopu manifestacije „Đurđevdanski dani“ i napravio sam samostalnu izložbu. Ove godine učestvujem ja, ali i još nekoliko vajara i slikara. Vidim da ovi naši mladi slikari imaju mnogo talenta. Ova manifestacija je vrlo lijepa i pozitivna. Treba je njegovati.

Učestvovao sam na raznim izložbama. Moji radovi se nalaze u Australiji, Njemačkoj, Libiji, ali i širom Crne Gore, Srbije i BiH. Slikam i dalje kako bi mi vrijeme brže prošlo. Kao penzioner imam dosta vremena. Nešto prodam, nešto poklonim. Poklonio sam oko pedeset ikona prijateljima. Smatram da je to neki najljepši dar kada odem na slavu nekome.

Nije bitno samo prodati sliku. Bitno je da slika živi kod nekog zaljubljenika u umjetnost. Ja najčešće koristim motive mrtve prirode i Drine. Umjetnici su danas u veoma teškom položaju. Nije to zanimanje od koga se može živjeti. Nažalost, ima mnogo mladih talenata koji su propali baš iz tog razloga. Ideja o uspostavljanju nekod udruženja , koje bi okljalo umjetnike je sjajna i samim tim bi bilo više susreta. Pozivam sve zainteresovane da posjete našu izložbu 2. maja u 18 ćasova u Domu kulture“-rekao je, između ostalog, Vukadinović.