„Tema dana“ sa Jovanom Rakić, direktoricom Narodne biblioteke Srebrenica

U današnjoj emisiji „Tema dana“, u okviru najave manifestacije „Dani Srebrenice 2019“, ugostili smo Jovanu Rakić, direktoricu Narodne biblioteke Srebrenica. U okviru programa ove manifestacije, Biblioteka će biti organizator niza događaja.

„Tradicionalno, Narodna biblioteka Srebrenica učestvuje u ovoj našoj manifestaciji, a ove godine smo pripremili zaista bogat sadržaj. Raspisali smo dva konkursa za učenike od šestog do devetog razreda osnovnih razreda na području naše opštine, imamo jedan likovni i jedan literarni konkurs. Tema literarnog konkursa je ‘Pismo iz Srebrenice’, a tema likovnog rada je ilustracija knjige ‘20.000 milja pod morem’. Oba konkursa su otvorena do 31. maja. Potrebno je da autori dostave jedan autorski rad potpisan šifrom na adresu Narodne biblioteke Srebrenica i područnog odjeljenja biblioteke u Skelanima. Osim ova dva, imamo i jedan foto-konkurs koji nije otvoren samo za učenike, već za sve zainteresovane sugrađane. To je konkurs ‘Sa knjigom kroz Srebrenicu’. Za učešće na konkursu potrebno je dostaviti fotografiju A5 formata na kojoj je autor fotografije, knjiga i prirodne ljepote Srebrenice. Dostavljanje fotografija je do 29. maja, i glasanje će biti od 30. maja do 4. juna. Tri najbolje fotografije očekuju nagrade koje će biti dodijeljene 6. juna, na Dan biblioteke.

Što se tiče same manifestacije, u petak u 12 časova, na dan otvaranja ‘Dana Srebrenice’ imamo otvaranje izložbe Zavičajne zbirke Narodne biblioteke. Istog dana u 18 časova otvaramo izložbu ‘Zmijanjski vez’, to je svjetsko nematerijalno nasljeđe, pod zaštitom UNESCO-a. 28. maja u 19 časova imamo pozorišnu predstavu ‘Heroj nacije’ – to je predstava amaterskog pozorišta iz Ljubovije, a 29. Maja u 15 časova očekuje nas književna promocija Velimira Žunića ‘Lajkovčanka’ i Vojislava Radojkovića ‘Dječak koga je ujeo gušter’. 31. maja u 12 časova u Skelanima imamo pormociju Aleksandre Čvorović ‘Ukrala me šumbaba’, to je knjiga za djecu.

Šestog juna mi tradicionalno proslavljamo Dan biblioteke, proslavićemo ga u sklopu manifestacije, a obilježavanje počinje u 12 časova, izložbom ‘Drinski splavari’. Ovog dana ćemo dodijeliti nagrade i priznanja autorima najbojih radova, i uručićemo zahvalnice prijateljima i donatorima biblioteke za 2018. godinu. Naravno, pozvala bih sve naše sugrađane da učestvuju u konkursima, i naše prijatelje iz susjednih opština da posjete neki od događaja, jer mislim da za svakoga ima po nešto“, istakla je, između ostalog, tokom gostovanja Jovana Rakić.