"Tema dana" - Počeo Festival ruskog filma u Bratuncu

04.02.2020 Piše: urednik

U Bratuncu je sinoć svečano otvoren Festival ruskog filma. Četvrtu godinu zaredom svi ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da pogledaju filmska ostvarenja iz novije ruske kinematografije. Manifestaciju su otvorili direktor Doma kulture u Bratuncu i ataše za rusku kulturu u BiH, uz solo nastup mlade Valentine Matić i igru KUD-a „Most“.

„U odnosu na iskustva od prošlih godina kada smo pokretali ovaj festival, a koji je organizovan u saradnji Doma kulture, opštine Bratunac i Ambasade Rusije u BIH kojima smo jako zahvalni na saradnji, interesovanje je i dalje ogromno, skoro kao proških godina kada smo imali punu salu na svim projekcijama filmova. Nadamo se da će tako biti i ovih dana. Moram da kažem da mi je zadovoljstvo što je ovo preraslo u jednu tradicionalnu manifestciju u Bratuncu koju ćemo pokušati da njegujemo tokom godina. Svi znamo kako je bilo prošle godine kada smo imali goste iz Rusije, kada je bilo i bratimljenje gradova, nadam se da ćemo tako i nastaviti i ponovo ugošćavati razne kulturne radnike iz Rusije.“, za UPSMedia radio rekao je Radovan Petković, direktor Doma kulture u Bratuncu.

Anastasija Gajdalenog, ataše za kulturu u Ambasadi Rusije u BiH:

„Htjela bih da pozdravim veliko interesovanje prema ruskoj kulturi koje vidim ovdje, to nam je od velikog značaja, aželjela bih da se zahvalim na saradnji opštini Bratunac i Domu kulture Bratunac u kojima mi vidimo i dobrog prijatelja i pouzdanog partnera. Imamo mnogo planova o kojima smo svi zajedno ranije govorili, tako da se nadam da ćemo sarađivati i dalje.“

Opština Bratunac i dalje najavljuje podršku manifestacijama ovakvog tipa.

„Mi smo u prethodnom periodu prepoznali da su građani Bratunca zainteresovani za rusku kulturu, jer to je bratski narod sa srpskim narodom, normalni je da budu, tako da smo pokrenuli ovu inicijativu. Ove manifestacije su  postale tradicija i to pokazuje zainteresovanost kod naših građana.“ , istakao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

U periodu održavanja filmskog festivala, od 3. do 8. februara s početkom u 20 časova, biće otvorena i izložba fotografija „U susret ruskom caru“ koja prikazuje Romanove, posljednju rusku porodicu i njihovo stradanje. Selekciju fotografija izvršili su direktor Doma kulture, ataše za kulturu u Ambasadi Rusije u BiH i sveštenik Kravičke parohije, Dejan Đuričić. Kolekcija fotografija i postera sastoji se od preko 90 eksponata, dok je u holu Doma kulture izloženo nešto preko 40.

sveštenik DEJAN ĐURIČIĆ:

„Htjeli smo da što više našem narodu pokažemo i približimo posljednje događaje iz života carske dinastije Romanovih. Neke događaje iz njihovih života dakle, vidimo ovdje, događaje koji se tiču same carske porodice. Ova izložba fotografija nije tematski podjeljena, nije jasna, izložbu smo pripremili na način da ona odražava slike različitih oblasti i segmenata iz života kraljevske porodice, kao što su porodične, vojne i druge fotografije .“

„Već četvrtu godinu zaredom prisustvujem projekcijama, odnosno Festivalu ruskog filma i mogu da kažem da je ovo jedna prilično lijepa manifestacija ovakvog tipa u našem gradu.  Što se tiče ruskog filma, mislim da vrijedi doći i pogledati, mislim da su se polako razbijali stereotipi o starim ruskim filmovima koji su bili onako književno i umjetničko bogati. Mogu da kažem da sam zaista zadovoljan i da su filmovi koji se ovdje prikazuju mogu da preteknu holivudske filmove.“, kazao je Aleksandar Stević, posjetilac i filmofil.

Organizator ovog  kulturnog događaja je bratunački Dom kulture, uz podršku opštine Bratunac i Ambasade Rusije u BiH.

3.2. Otvaranje festivala" – "Legenda o kolovratu" (Džanik Fejziev i Ivan Šurhovecki, 2017)

Narednih dana publika u Bratuncu imaće priliku da pogleda sljedeće filmove:

4.2. "Bitka za Sevastopolj" (Sergej Mokricki, 2015)

5.2. "Dnevna straža" (Timur Bekmambetov, 2005)

6.2. "Admiral" (Andrej Kravčuk, 2008)

7.2. "Jelke 3" (Olga Harina, Dmitrij Kiseljov, Aleksandar Kot, 2013)

8.2. "Ironija sudbine 2" (Timur Bekmambetov, 2007)

Projekcije svih filmova zakazane su za 20 časova.