Tema dana – gost Marko Milovanović iz SPKD Prosvjeta

Gost naše rubrike Tema dana bio je Marko Milovanović, sekretar Srpskog prosvjetno i kulturnog društva “Prosvjeta“. Sa njim smo razgovarali o predstojećoj manifestaciji “Stopama Luke Milovanova Georgijevića“.

Za početak je naš gost napravio uvod i upoznao slušaoce ko je bio Luka Milovanov Georgijević.

“Luka Milovanov Georgijević nije mnogo poznat široj javnosti. Rođen je 1784. u Srebrenici, odnosno u Osatu, a sa dvije godine se odselio sa porodicom. U tom periodu je bio jedan od školovanijih Srba. Školovao se u Budimu i Pešti i bio je filozof i diplomirani pravnik. Malo je poznat da je on utemeljivač mnogih značajnih stvari kada je u pitanju naša lingvistika i književnost, a njega je kasnije pratio Vuk Stefanović Karadžić, koji je čak i objavio jedno njegovo djelo koje prvo nije prošlo recenzije. On se zalagao za uvođenje narodnog jezika“ objasnio je naš gost.

Poslije toga, pričali smo o ovogodišnjim konkursima i nagradama.

“Objavljen je konkurs za nagrade “Luka Milovanov Georgijević“ u kategorijama poezija i esej. Takođe, pomenuli smo još neke naše novinare, književnika i kulturne radnike koji su ostavili značajan trag, a to su Boško Milovanović i Živan Jovanović. I u njihovu čast smo uveli dvije nagrade.

Dobitnici književna nagrade „Luka Milovanov Georgijević“ – poezija su:
1.nagrada: „Kosovka djevojka“, šifra: „Šolja čaja“ – Teodora Košarac (Bratunac)
2.nagrada: „U Marijinom vinogradu“, šifra: „Kanada“ – Radovan Sinđelić (Šabac)
3. nagrada: „Odlaze klovnovi“, šifra: „Frida“ – Aleksandra Matić (Bratunac)

Književna nagradu „Luka Milovanov Georgijević“ – esej osvojio je naš Srebreničanin i mladi profesor srpskog jezika Dušan Pejić. Novinarsku nagradu “Boško Milovanović“ osvojila je Petr Nešić iz Niša, a literarnu “Živan Jovanović“ osvojila je Tijana Marković, učenica SŠC Srebrenica.

Ukupno je pristiglo 48 radova, od kojih je uslove ispunilo 47. Radovi su stizali iz Srbije, Republike Srpske, sa Kosova i Metohije, pa čak i iz Zadra, Tuzle i još nekih gradova. U žiriju smo imali eminentne profesore i stručnjake za jezik, poeziju i prozu“ dodao je Milovanović.

Emisiju smo zaključili najavom samog događaja i ciljevima koje promoviše.

“Ovom manifestacijom je ostvaren programski cilj “Prosvjete“, koji se tiče popularizacije izdavaštva i stvaranja pisane riječi. Takođe, nastojimo da radimo na razmjeni i umrežavanju kulturnih ljudskih resursa, u cilju stvaranja zdravog društvenog materijala. Biće promovisan novi “Srebrni vijenac“ i narodno poetska hronika “Pjesmo moja“ srebreničkog novinara Mire Pejića. Takođe, ugostićemo studente Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a imaćemo i još par gostiju, kao što su Ratko Marković Riđanin iz Beograda, a od knjizi Mire Pejića će govoriti vlasenički književnik Aćim Todorović“ zaključio je Marko Milovanović.

Manifestacija počinje danas u 17 časova.

Piše: M.V.