„Tema dana“ – Gošća: Ketlin Kavalek, šefica Misije OSCE-a u BiH

Ketlin Kavalek, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, gostovala je na UPSMedia radiju prije svog povratka u Sarajevo. U današnjoj emisiji „Tema dana“ emitovali smo snimljeni materijal, a o čemu smo sa gospođom Kavalek razgovarali pročitajte nakon kratke biografije naše gošće. Gospođa Kavalek je, prije preuzimanja dužnosti ambasadorke OSCE-a u Bosni i Hercegovini, bila direktorica Odsjeka sa ruska pitanja pri Birou za evropska i evroazijska pitanja, te zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD pri UNESCO-u u Parizu. Takođe, Kavalek je bila zamjenica koordinatora za američku pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji, vršilac dužnosti direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju.

Njene inostrane dužnosti obuhvataju i službu na raznim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja State Departmenta, ka i nagrade predsjedničkog ranga. Diplomirala je političke nauke na Univerzitetu Berkley u Kaliforniji, a magistrirala Vanjske poslove na Univerzitetu Georgetown. Govori jezike jugoslovenskih naroda, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik. Udata je i majka troje djece.

„Kao što znate, ovo je moja druga posjeta Srebrenici i regiji. Prvi put kada sam bila u Srebrenici u stvari sam redom upoznavala naših osam terenskih kancelarija u Bosni i Hercegovini. Ovaj put sam došla jer generalno smatram da je ova godina važna, to je godina raznih obilježavanja i smatrala sam da je neophodno i važno da ponovo dođem u Srebrenicu. Tokom današnjeg dana imala sam priliku da se upoznam sa rukovodstvom opštine Srebrenica, a sa kojima nisam imala priliku ranije da se susretnem, dakle, upoznala sam načelnika opštine, zamjenika načelnika opštine, predsjednika i zamjenika predsjednika skupštine. Sa svima sam porazgovarala o aktuelnim temama iz ove opštine i regije, a razgovarali smo i o nekim problematičnijim temama. Takođe, razgovarala sam i sa direktorom osnovne škole u Srebrenici.“, istakla je gospođa Kavalek.

Šefica Misije OSCE-a u BiH posjetila je žene iz nevladinog sektora sa teritorije opštine Srebrenica, koje je upoznala tokom prve posjete ovom gradu. Ona je takođe istakla da je u njenom fokusu, prve žene koja obavlja ovu funkciju, da podrži žene lidere što podrazumjeva i jednakost polova. Žene liderke ne moraju raditi samo u nevladinom sektoru, bitno je da se bave nekim biznisom.

„Pošto je ovo izborna godina, mi se trudimo da stavim o fokus na slobodne i fer izbore. To se posebno odnosi na grad Mostar, jer kao što znate u tom gradu nije bilo izbora u posljednjih 12 godina. Pokušavamo da sarađujemo i sa parlamentom i sa političkim partijama, želimo da postignemo određene sporazume i dogovore.“, istakla je naša gošća.

Osim ovih, Misija OSCE-a u BiH, bavi se i nekim drugim segmentima kao što su borba protiv korupcije, osnaživanje vladavine prava, procesuiranje ratnih zločina, davanje podrške slobodi medija. Takođe, bilo kakve teme vezane za diskriminaciju i razdvajanje građana, kao i obrazovni sistem u BiH,  biće neki od prioriteta u obavljanju njihovih dužnosti.

„Sa predstavnicima političkih stranaka iz Srebrenice sam razgovarala i o toj klimi koja je trenutna, ne samo u ovoj opštini, nego i širom BiH, kako je ublažiti i kako naći pravo rješenje koje je idealno za sve, a posebno za građane. Mi smo tu, a vjerujem da će i mnogi drugi posjetiti ovu regiju, jer želimo pomoći i izbjeći da se naprave novi konflikti. Takođe, želim za kraj da dodam, s obzirom na to da se bliži godišnjica dešavanja u Srebrenici, da je bilo koja vrsta veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranje zločina za nas neprihvatljiva. Smatram da je veoma važno da ove godine svi odaju počast žrtvama genocida.“, istakla je Ketlin Kavalek.