Tema dana: Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Srebrenica (13.5.2019.)

U današnjoj emisiji „Tema dana“ ugostili smo Cvijetina Maksimovića, načelnika Odjeljenja za privredu i razvoj Opštine Srebrenica. Razgovarali smo o Javnom pozivu za dodjelu građevinskog materijala za izgradnju/rekonstrukciju objekata namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, ali i ostalim aktivnostima Opštinske uprave Srebrenica u vezi sa poljoprivredom.

„U toku je Javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Agencije za agrarna plaćanja koji se odnosi na podnošenje zahtjeva za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije. Mi smo taj oglas okačili na oglasnoj tabli, kao i na web stranici Opštine. To su takođe novčani podsticaji prilikom nabavke stoke, mehanizacije za poljoprivredu i slično, gdje Minsitarstvo pomaže putem sufinansiranja, tako da svi poljoprivredni proizvođači koji su registrovani mogu podnijeti zahtjev prema Agenciji. U toku je realizacija i saudijskog granta. To teče sporo, ali očekujemo da će sve biti završeno do kraja ove godine“, izjavio je, između ostalog, Cvijetin Maksimović.

Posebna tema razgovora bila je registracija poljoprivrednih gazdinstava.

„Jedan od zadataka našeg odjeljenja jeste da izađemo na teren i objasnimo poljoprivrednim proizvođačima stvari koje su im nejasne. S obzirom da su se mnogi našli u nedoumici oko plaćanja poreza i dopinosa na osnovu registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i jedan broj proizvođača ne želi da registruje gazdinstvo, često i zbog nedostatka informacija, planiramo neke aktivnosti u budućnosti, vidjećemo da održimo sastanke, prezentacije po mjesnim zajednicama u vezi sa upoznavanjem sa ovom tematikom. Mi smo već poslali obavještenja po mjesnim zajednicama, i jedan broj ljudi je upoznat. Znamo da su neke takse, posebno kod nezaposlenih, visoke, ali vjerujem da građani nemaju ništa protiv toga da se plaćaju određene takse, kao na primjer, za protivgradnu zaštitu, jer svi znamo koliko jedan grad može uticati na prinose. Ovo nije ništa novo, te odredbe su važile i prošlih godina, ali Ministarstvo nije insitiralo na tome do ove godine“, istakao je Maksimović.

„Što se tiče malinarstva, situacija je slična protekloj godini, površine pod malinom nisu naročito smanjene, ali je evidentno da nisu ni proširene, mi ćemo se truditi da pomognemo koliko možemo, kako bismo olakšali poljoprivrednicima. Mi smo ove godine dobili budžet od 40.000 maraka, mada je na posljednjoj sjednici jedan od zaključaka bio da će se rebalansom budžeta pokušati naći dodatna sredstva koja će biti namijenjena za razvoj poljoprivrede. Poljoprivredni proizvođači moraju biti stimulisani, odnosno podržani. Dio budžeta od 15.000 maraka planirali smo u drugoj polovini godine da raspišemo poziv za nabavku neke neophodne opreme za poljoprivredne proizvođače, posebno za voćarstvo: prskalice ili slično, kako bismo i njih stimulisali, posebno opet malinare, jer prošla godina nije bila na zavidnom nivou“, rekao je u emisiji „Tema dana“ Cvijetin Maksimović.