Tema dana – 5.11.2019. – Gost Bojan Pejić, direktor TO Srebrenica

Danas smo u okviru Jutarnjeg programa na talasima 103,5 MHz Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac, u rubrici „Tema dana“ ugostili Bojana Pejića, direktora Turističke organizacije Srebrenica. Teme našeg razgovora bile su: turistička ponuda Srebrenice, nedavno održana Konferencija o turističkim potencijalima ove opštine, te aktivnosti TO Srebrenica u narednom periodu.

„Turistička organizacija Srebrenica, u saradnji sa Nacionalnim parkom ‘Drina’, organizovala je zajedničku prezentaciju o turističkim potencijalima opštine Srebrenica, gdje su, osim TO i Nacionalnog parka, učesnici bili i muzej Rimski municipium Skelani i imali smo goste iz Nacionalnog parka ‘Tara’ iz Srbije. Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Ministarstva turizma, te predstavnici Turističke organizacije RS, kao i veliki broj novinara, što nas posebno raduje. Na konferenciji su održane četiri prezentacije: ispred TO Srebrenica predstavljena je prezentacija o Banji Guber i zdravstvenom turizmu, organizovana je prezentacija ispred JU ‘Rimski municipium’, kao i prezentacija o Nacionalnom parku ‘Tara’, te prezentacija o Nacionalnom parku ‘Drina’, gdje je dr Radomir Pavlović predstavio turističke potencijale u okviru razvoja Nacionalnog parka. Doneseni su zaključci da se uputi zajednički zahtjev i apel prema Vladi RS kako bismo pokušali pokrenuti Banju Guber, kao i zajednički projekti u vidu prekogranične saradnje sa Nacionalnim parkom ‘Tara’“, rekao je naš sagovornik.

Cilj je privući veći broj turista, jer naša opština ima ogroman turistički potencijal, ističe Pejić.

„U posljednje dvije godine posjetili smo veliki broj sajmova, trudimo se gdje god možemo da odemo, da predstavimo turističke potencijale Srebrenice, imamo podršku i dobru saradnju sa Turističkom organizacijom RS, trudimo se da što bolje predstavimo Srebrenicu i da dovedemo što veći broj turista. Do kraja godine planiramo takođe posjetiti nekoliko sajmova, a ako vrijeme posluži i bude snijega, planiramo i ove zime ‘Spust niz Guber’.

Što se tiče trenutne ponude za turiste, u samom gradu imamo šetalište na Guberu, Stari grad, a pošto se radi pretežno o školskim ekskurzijama iz FBiH, koje dolaze u posjetu Memorijalnom centru, već je malo komplikovano ići na jezero, u Nacionalni park, itd. Fokus turizma u narednom periodu biće na Nacionalnom parku. Nacionalni park osnovan je prije dvije godine, kreće od nule, da tako kažem, i veoma je teško, ali i rukovodstvo parka i direktor, mladi su ljudi angažovani u okviru Nacionalnog parka, svi se trude da sve to podignu na viši nivo.

Mi smo, u saradnji sa Nacionalnim parkom ‘Drina’ , uradili planinarsku turističku stazu u dužini od 11 kilometara, koja kreće sa Klotjevca, preko Starog grada, i izlazi na Bijele vode i lovište Sušica. Na samom lokalitetu Bijele vode u toku je izgradnja jedne drvene kućice sa nekih desetak smještajnih jedinica, gdje će turisti moći da prenoće. Dakle, prioritet su nam smještajne jedinice, u planu je renoviranje škole  u Klotjevcu, gdje bi se napravio kamp i gdje bi turisti mogli da prenoće. Dakle, radimo, nadamo se da ćemo uspjeti u našim zamislima da Srebrenica postane prepoznatljivo turističko mjesto“, rekao je, između ostalog, tokom gostovanja Bojan Pejić.

Piše: D.G.