„Tema dana“ – 31.12.2019. – Gost Momčilo Cvjetinović

U posljednjem izdanju emisije „Tema dana“ u 2019. godini ugostili smo Momčila Cvjetinovića, direktora SŠC Srebrenica.

Za početak, govorili smo o uspjesima SŠC Srebrenica u 2019. godini.

„Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, ponosan sam na sve što se dešavalo, a posebno su mi dragi uspjesi učenika naše škole koji su sada ili radnici naše škole ili drugih škola ili institucija. Kao što znate, od 1961. godine egzistira prvo gimanzija, pa onda centar, i bez ove škole cijeli ovaj kraj ne bi izgledao ovako kako izgleda. Ono što je evidentno u cijeloj državi jeste drastično opadanje broja učenika, međutim, škola u Srebrenici je povećala broj učenika za 23 učenika, u prošloj godini bilo je 330 učenika, sada ih imamo 353. To je zahvaljujući rezultatima naših učenika, ali i zahvaljujući činjenici da svake godine otvaramo nova zanimanja. Našu školu osim učenika iz Srebrenice, pohađaju učenici iz Milića, Šekovića, Vlasenice, Bratunca, Ljubovije, ali i iz Federacije BiH. U ovoj kalendarskoj godini, naši učenici su na različitim takmičenjima ostvarili značajne uspjehe, navešću samo neke: osvojili smo zlatnu medalju na Inostu mladih, na tom istom takmičenju osvojili smo i srebrnu i bronzanu medalju i dva specijalna priznanja za mentore. Ovi uspjesi se ponavljaju iz godine u godinu, pa smo u posljednjih šest godina osvajali zlato. Ministarstvu nauke i tehnologije to je bio signal da nas pozovu da se takmičimo za najbolju tehnološku inovaciju, gdje smo osvojili treće mjesto sa 23 boda, koliko je imala i drugoplasirana ekipa“, izjavio je, za početak, naš sagovornik.

Naredna godina biće i godina radova u SŠC Srebrenica.

„Što se tiče našeg kadra, kadar je podmlađen, prosjek je ispod 30 godina, 60 je trenutno zaposlenih. Škola ima svojih prihoda između 12 i 15 hiljada maraka, tamo gdje ne uspije Opština da finansira. Mi smo ove godine implementirali projekat u vezi sa grijanjem u saradnji sa Ambasadom Bugarske, dobili smo 56 novih radijatora, poboljšano je grijanje i drugi dio donacije odnosi se na stolariju. Tom njihovom dijelu oko 10.000 maraka pridružila se Opština sa 10.000 i mi sada imamo na raspolaganju oko 20.000 maraka, i ako ne do ljetnjeg raspusta onda do početka školske godine biće zamijenjena bar polovina unutrašnje stolarije. Zahvaljujem i Opštini, dosta su uložili u našu školu, od fasade, i sitnijih projekata koji poboljšavaju stanje u školi, i s tim planovima ćemo nastaviti“, rekao je direktor SŠC Srebrenica.

Naredne godine SŠC Srebrenica bi potencijalno mogao dobiti još jedno novo zanimanje.

„Ovih dana Savjetodavno vijeće i Školski odbor napravili su plan upisa, podrazumijevamo jedno odjeljenje gimnazije, jedno medicinskih tehničara, jedno odjeljenje farmaceutskih tehničara, kombinacija jednog odjeljenja frizera i prehrambenih prerađivača, i ono što smo dali za zadatak načelnku jeste da izlobira još jedno peto odjeljenje kombinovano hemijskih operatera i krojača. Prijedlog za krojače potekao je od načelnika jer u Srebrenicu dolazi nova firma iz Zvornika koja je stabilna i renomirana, i ubrzo će trebati te radne snage, ali to ćemo još vidjeti“, izjavio je, između ostalog, tokom gostovanja Momčilo Cvjetinović.