„Tema dana“ – 29.10. – Gošća Jovana Rakić

I danas govorimo o 64. Sajmu knjiga u Beogradu, pa smo u rubrici „Tema dana“ u okviru našeg Jutarnjeg programa razgovarali sa Jovanom Rakić, direktoricom Narodne biblioteke Srebrenica o posjeti Sajmu u organizaciji Biblioteke.

„Kao i svake godine, bili smo na Sajmu knjiga, i sredstvima koja su nam doznačena budžetom Opštine Srebrenica kupili smo 305 knjiga, od kojih je oko 200 novih naslova, jer smo, kao i svake godine, nabavljali duple naslove, kako bi i naši čitaoci u područnom odjeljenju Skelani imali prilike da čitaju nove naslove, ujedno obnavljamo fond u Skelanima. Sada u Skelanima imamo oko 3100 bibliotečkih jedinica, i uglavnom su to monografske publikacije. Što se Sajma tiče, izdavačka djelatnost je posljednjih godina jako bogata, pa se svake godine postavlja pitanje koje naslove nabaviti, mi smo, da bismo našim čitaocima izašli u susret, kao i svake godine, realizovali anketu ‘Željeni naslovi na našim policama’ i na osnovu te ankete napravimo spisak naslova koje pokušavamo da kupimo na Sajmu, jer je to idealna prilika da kupimo knjige po povoljnijim cijenama. Ne uspijemo baš sve želje da ispunimo, ali trudimo se da što više željenih knjiga donesemo u Srebrenicu“, rekla je Jovana Rakić.

Sa direktoricom Narodne biblioteke pričali smo i o aktivnostima koje će Biblioteka organizovati u narednom periodu.

„Kao partner SPKD ‘Prosvjeta’, učestvujemo u organizaciji manifestacije ‘Stopama Luke Milovanova Georgijevića’. Uskoro će biti objavljeni datumi održavanja maniestacije, kako bi svi zainteresovani mogli da prisustvuju i manifestaciji i dodjelama nagrada. U saradnji sa SPKD ‘Prosvjeta’ organizovaćemo i izložbu ‘Njegujmo srpski jezik’. Ovu izložbu podržava Narodna i univerzitetska biblioteka RS kao kampanju podsticanja naših sugrađana da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svijesti o značenju, njegovanju ispravnog pisanja i govorenja. Predstavićemo 24 edukativna postera sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućim jezičkim porukama koje objašnjavaju najčešće jezičke nedoumice. Takođe, u novembru ćemo organizovati izložbu posvećenu Vuku Karadžiću, povodom njegovog rođendana. Ta izložba biće 6. novembra, kada ćemo predstaviti i knjige koje se nalaze u fondu biblioteke“, rekla je, između ostalog, tokom gostovanja na 103,5 MHz Jovana Rakić, direktorica Narodne biblioteke Srebrenica.