„Tema dana“ – 19.9. – Gošća Jovana Rakić, direktorica Narodne biblioteke Srebrenica

U današnjoj „Temi dana“ u studiju u Srebrenici ugostili smo Jovanu Rakić, direktoricu Narodne biblioteke Srebrenica. U emisiji smo razgovarali o konkursu povodom prve kulturno-prosvjetne manifestacije „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“. Konkurs organizuje SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica. Osim ovog konkursa, razgovarali smo o aktivnostima biblioteke u narednom periodu.

„Kulturno-prosvjetnom manifestacijom ‘Stopama Luke Milovanova Georgijevića’ pokušavamo da odamo počast liku i djelu Luke Milovanova, filologa i književnika, koji je rođen u Srebrenici, i koji je iza sebe ostavio djelo kojim je Vuk Stefanović Karadžić nastavio na putu jezika i književnosti. Upravo povodom ove manifestacije, SPKD ‘Prosvjeta’ i Narodna biblioteka Srebrenica organizuju konkurs u nekoliko kategorija. Tako će biti dodijeljena književna nagrada ‘Luka Milovanov Georgijević’ u dvije kategorije – esej ili studija o liku i djelu Luke Milovanova Georgijevića i poezija, u kojem slučaju treba dostaviti do tri pjesme na slobodnu temu; konkurs je raspisan i za novinarsku nagradu ‘Boško Milovanović’. Treba da napomenem da novinarski članci mogu podrazumijevati razne oblasti bez žanrovskih ograničenja; Konkurs podrazumijeva i literarnu nagradu ‘Živan Jovanović’ za esej na temu ‘Moj grad kroz vijekove’. Ovdje je u pitanju konkurs za osnovce i srednjoškolce; i najzad, konkurs je objavljen i za studentsku stipendiju ‘Luka Milovanov Georgijević’ – za najuspješnijeg studenta sa područja opštine Srebrenica“, rekla je Jovana Rakić, direktorica Narodne biblioteke Srebrenica.

O ostalim aktivnostima u biblioteci, Jovana Rakić je rekla sljedeće:

„Naša aktivnost ‘U susret školi’ je aktivnost koju provodimo već godinama. Do sada smo ovu aktivnost organizovali u sklopu Dječje nedjelje u oktobru, ali ove godine smo počeli baš početkom školske godine, dakle, od drugog septembra i ova aktivnost trajaće do kraja ovog mjeseca. Cilj aktivnosti je besplatan upis učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola u biblioteku, i, naravno, za naše najmlađe pripremili smo i simbolične poklone u vidu školskog pribora, slatkiša i sl. Moram reći da smo zadovoljni, jer je do sada dosta učenika došlo u biblioteku. Što se tiče naših aktivnosti, biblioteka u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima pokušava da bar jednom mjesečno organizuje neku aktivnost koja ima za cilj promociju bibliotečko-muzejske djelatnosti, bibliotečkog fonda i same biblioteke. Što se tiče ovog mjeseca, već dvije sedmice dolaze nam svakodnevno djeca u Dječje odjeljenje i kroz druženje upoznaju se sa fondom Dječjeg odjeljenja i radom biblioteke. Imamo i našu anketu o željenim knjigama. To je takođe naša višegodišnja aktivnost, koja se provodi u septembru i oktobru pred Sajam knjiga u Beogradu, gdje naši korisnici navode imena autora ili naslove koji bi željeli čitati, i mi im ovim pokušavamo izaći u susret i dajemo sve od sebe da nabavimo baš te knjige“, rekla je Rakićeva.

Bibiloteka će, tradicionalno, obilježiti i 26. septembar, Evropski dan jezika.

„Ovaj dan obilježićemo simboličnom izložbom strane knjige u Narodnoj biblioteci Srebrenica. Treba pomenuti da mi imamo preko 1800 bibliotečkih jedinica strane knjige. Čeka nas i književna promocija spisateljice Sanje Radulović ‘Nomad na štiklama’ koja će biti realizovana do kraja mjeseca, i ovu promociju takođe radimo u partnerstvu sa SPKD ‘Prosvjeta’. Dječju nedjelju ćemo obilježiti u oktobru, od 7. do 11. oktobra, a o programu koji smo pripremili u saradnji sa osnovnim školama ćemo naknadno obavijestiti sve zainteresovane“, dodala je Jovana Rakić, pozvavši još jednom sve one koji imaju viška knjigu da je doniraju biblioteci, jer je svaka knjiga dobrodošla u Narodnu biblioteku Srebrenica i svaka nađe put do čitalaca.

Piše: D.G.