„Tema dana“ – 17.9. – Gost Mladen Tešić

U današnjoj emisiji „Tema dana“ naš gost bio je Mladen Tešić, veterinarski inspektor opštine Srebrenica. S njim smo razgovarali o nadležnostima veterinarske inspekcije, zbog čega se građani najviše javljaju, pomenuli smo i lovce, a govorili smo i o afričkoj kugi svinja koja prijeti i divljim svinjama.

„Kao što i samo ime kaže ‘veterinarski’, naša nadležnost vezana je za dobrobit i zdravlje životinja i svu problematiku koja se tiče uzgoja i držanja životinja, a građani nam se mogu obratiti za bilo koji problem vezan za uslove, za držanje životinja i za svaki savjet, problem, dakle, rado ćemo im pomoći i mimo nadležnosti veterinaskog inspektora. Ipak, u Srebrenici u posljednje vrijeme nismo imali nekih većih problema, nekako gorući problem nama predstavljaju napadi pasa lutalica, jer imamo dosta pasa lutalica, ali evo radi se na izgradnji prihvatilišta, i nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu moći da pričamo i na tu temu, nakon što odbornici usvoje odluku o lokalitetu samog azila“, rekao je, za početak našeg razgovora, Mladen Tešić.

U okviru kampanje „Dogs Trust“, svi vlasnici pasa u Srebrenici mogu besplatno vakcinisati svog kućnog ljubimca.

„U nadležnoj veterinarskoj stanici u Kutlićima trenutno se provodi kampanja ‘Dogs trast’, u okviru kojeg vlasnici imaju pravo na besplatnu sterilizaciju pasa, a koja uključuje i vakcinaciju i čipovanje pasa i čišćenje pasa od parazita. To su sve zakonske obaveze koje su vlasnici pasa dužni da rade, nažalost, evidencija kaže da se vrlo malo pasa na teritoriji opštine Srebrenice vakcinište, što je, opet kažem, zakonska obaveza kada pričamo o bjesnilu, tako da ih pozivam da iskoriste ovu akciju kada besplatno mogu riješiti sve zakonske obaveze, uključujući i pasoš. Od 1. januara, po zakonu, svi psi u BiH moraju proći proces mikročipovanja, tj. trajnog obilježavanja mikročipom. Mi smo uspjeli da obezbijedimo da je sve to za građane potpuno besplatno, tako da je sada sve na vlasnicima pasa“, rekao je Tešić.

Tema našeg razgovora bile je i izgradnja dvije jame-grobnice za uginule životinje.

„Zakonska obaveza svake opštine jeste da ima obezbijeđeno mjesto, odnosno jamu-grobnicu, gdje će se odlagati leševi uginulih životinja. Na teritoriji opštine Srebrenica završavaju se radovi na dvije jame-grobnice, jedna na području Skelana, jedna ovdje u Srebrenici, i to će mnogo značiti, pogotovao kada imamo zarazne bolesit životinja, kako bismo mogli neškodljivo ukopati i skloniti uginulu životinju. Svi mi, nažalost, imamo priliku da često vidimo leševe životinja u rijekama, a na taj način samo možemo širiti zaraznu bolest, da ugrozimo zdrave životinje, a ponekad i ljude, jer osim toga što je to ružno vidjeti, to je izvor zaraze, a s druge strane, zagađujemo životnu sredinu. Dakle, dosta koristi biće i od jama-grobnica u Srebrenica“, dodao je Mladen Tešić.

Resorno ministarstvo izdalo je upozorenje na afričku kugu svinja.

„Ljudi nisu ugroženi, ali je virus jako patogen i za svinje poguban, gdje kao posljedicu imamo uginuće svinja. Problem je i što nema adekvatne terapije, vakcine i slično koja bi mogla da stvori imunitet, jedina mjera je neškodljivo uklanjanje svinja na mjestu gdje se bolest pojavi. Cilj nam je da spriječimo da se bolest pojavi u Srebrenici. Nažalost, ova bolest se polako širi Evropom. 2007. godine je otkirvena u Gruziji, a nedavno je otkrivena i u našem susjedstvu – u Srbiji, pa postoji opravdana bojazan od pojavljivanja i u BiH. Kod nas će najveći problem predstavljati divlje svinje, jer imamo nekontrolisano kretanje, jer one ne poznaju granice, prelaze iz jedne u drugu državu, tako da na građane apelujemo da probaju da spriječe eventualni kontakt divljih i domaćih životinja, to je jedna od mjera. Ja moram pohvaliti Lovačko udruženje ‘Javor’ koje se pridržava svih propisanih mjera i već smo imali nekoliko uzoraka svinja koji se redovno šalju u Institut u Banjaluci gdje pratimo da li ima pojave bolesti na našem terenu. Što se tiče nekih kliničkih simptoma, oni su slični nekim drugim bolestima, kao što su: visoka temperatura, promjene na koži koja postaje modra, prije svega u predjelu ušiju, ali se širi po cijelom tijelu, svinje povraćaju, može se javiti krvav proliv i sl, mada su to sve simptomi koji nisu tipično vezani za afričku kugu, ali svaka takva životinja će biti od strane odgovornog veterinara tretirana, uzeće se uzorci i biće poslati u laboratoriju, gdje ćemo dobiti odgovor da li je u pitanju sama kuga“, rekao je o afričkoj kugi naš sagovornik.

Uskoro počinje i sezona lova na divlju svinju, pa je Tešić iskoristio priliku da apeluje i na lovce.

„Svi lovci ako primijete bolesnu životinju, apel je da takvu životinju odstrijele i njihova je dužnost da obavijeste nadležne organe, kako bi se pokupili uzorci, a leš životinje neškodljivo uklonjen. Lovci su poprilično odgovorni, jedina primjedba jeste što je vakcinacija pasa protiv bjesnila na niskom nivou i mi smo već poslali obavijest Lovačkom udruženju i lovcima da izvrše svoju zakonsku obavezu, jer ti psi već hodaju po šumama i lakše će doći u kontakt sa bijesnom životinjiom, i u narednom periodu, sa početkom lova, krenuće intenzivnija kontrola vlasnika  da li su izvršili svoje zakonske obaveze, sada imaju i besplatnu mogućnost za sve to, tako da nema izgovora“, kazao je Tešić.

Za kraj, veterinarski inspektor opštine Srebrenica poručio je svim stanovnicima:

„Još jednom apelujem na stanovništvo da se odgovorno svi ophodimo prema životinjama , da budu odgovorni vlasnici, sve ono što ne bi voljeli da urade njima da ne rade ni oni drugom. Samo malo da budemo savjesniji, odgovorniji i već smo mnogo toga učinili“, poručio je Tešić.