„Tema dana“ – 110 godina SPKD „Prosvjeta“ u Bratuncu

Sutra, 24. maja 2019. godine u 17:00, u prostorijama Narodne biblioteke u Bratuncu, biće obilježeno 110 godina od osnivanja SPKD „Prosvjeta“ u Bratuncu. Tim povodom, naš današnji gost emisije „Tema dana“, bio je pisac i novinar, Miladin Trišić, idejni tvorac i organizator ovog obilježavanja, sa kojim smo razgovarali na ovu temu.

„Još od prvog osnivanja SPKD „Prosvjeta“ u Bosni i Hercegovini, na čijem su čelu tada bili, istaknu pisci i pjesnici, Aleksa Šantić, Jovan Dučić i Svetozar Ćorović, između ostalog, ovo Društvo, usmjereno na razvoj kulture, književnosti i pismenosti, ubrzo je osnovano i u skoro svim mjestima, u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, uključujući i naše područje. Prvi povjerenici „Prosvjete“ u Bratuncu, osnivaju SPKD, sada već davne 1909. godine, iako Bratunac dobija status Opštine tek 1927. godine, a tada je katastarski pripadao Fakovićima, što govori da počeci kulture u našem gradu i istaknutih sugrađana ove Opštine, datiraju još iz vremena, prije njenog zvaničnog osnivanja. Sve ovo podatke sam pronašao u prvim arhivskim podacima „Prosvjete“, a koji su prije dvije godine objavljeni i u časopisu koji je pokrenuo, obnovljeni sastav „Prosvjete“ u Srebrenici, te sam na istu ideju došao i ja, jer je ovo Društvo koje je danas aktivno u svim gradovima i Opštinama, sem naše“ – rekao je Miladin, između ostalog.

Nakon prikupljanja arhivske građe, podataka, ali i fotografija, Miladin je sav ovaj materijal uobličio u formu knjige, odnosno, ujedno i prve monografije Bratunca, čiji će prvi primjerak, ovim povodom, sutra takođe biti promovisan. Pored monografije, Miladin je pripremio i književno veče na kome ća nastupiti brojni zavičajni pisci iz Bratunca, kao i izložbu svih zavičajnih pisaca ove Opštine, njih, više od dvadeset.

Ovim povodom još jednom pozivamo sve sugrađane, ali i ljubitelje književnosti i kulture, da sutra dođu i budu dio ovog, za Opštinu Bratunac i njenu kulturu, itekako važnog događaja.