„Tema dana“ – 12.9.2019. – Gošća Jasna Mešić

U današnjoj emisiji „Tema dana“, u okviru našeg Jutarnjeg programa, ugostili smo Jasnu Mešić, rukovodioca kancelarije Emmaus centra u Potočarima. Povod našeg razgovora jeste početak nove sezone i u internatu u Potočarima, te povećanim zahtjevima roditelja za boravak njihove djece u ovom centru.

„Ove godine u internatu imamo 90 djece, što je za oko 30 više nego prošle godine, radi se o djeci koja dolaze iz rubnih i ruralnih dijelova opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik. Prethodne školske godine 63 djece je završilo školsku godinu iz našeg centra, za sada su nam kapaciteti popunjeni, ali planiramo proširenje u narednom periodu. Radi se o prioširenju u vidu još jednog bungalova, prvenstveno za djevojčice jer ove godine imamo više djevojčica nego dječaka“, rekla je za početak naša sagovornica.

Internatski smještaj za djecu u Srebrenici postoji od 2012. godine i boravak za djecu je poptuno besplatan za roditelje.

„Mi preko različitih donatora prikupljamo sredstva koja će pokriti boravak djece. Što se tiče smještaja, on obuhvata cjelodnevni boravak djece od ponedjeljka do petka, uz tri obroka, kao i prevoz od škole do internata. Takođe, boravak uključuje i profesionalni rad našeg osoblja, koji se ogleda kroz različite edukativne radionice, kao i pomaganje oko učenja i pisanja zadaće. Imamo kurseve stranih jezika, tj. njemački i turski, sarađujemo i sa Kućom dobrih tonova. Trudimo se da kod djece razvijamo potencijale i vještine, pozitivne navike i ponašanja, a veliki pokazatelj uspješnog rada jeste upravo povećan broj djece u internatu“, dodala je Jasna Mešić.

Osim intetrnata za djecu, u Potočarima je aktivan i produženi boravak za djecu.

„Produženi boravak za djecu namijenjen je djeci iz lokalne zajednice koja nakon školskih obaveza mogu boraviti tu, raditi domaću zadaću, te kroz druženje i učenje mogu sticati nove prijatelje, imaju i sportske aktivnosti i druge edukativne sadržaje. Prethodne godine imali smo 55 djece, ove godine ovaj program počinje 1. oktobra“, rekla je Mešićeva.

Pomenuli smo i uzgradnju doma za stara lica u Potočarima.

„Kamen temeljac za centar za stara lica postavljen je 10. jula 2019. godine. Radi se o višemilionskom projektu koji je prvenstveno namijenjen za korisnice našeg projekta ‘Ljubav za majke Srebrenice’, ali i za one starije građane koji su ostali sami i bez adekvatne psihosocijalne i zdravstvene njege, da budu smješteni u centru, gdje će imati odgovarajuću profesionalnu podršku 24 sata u sedmici, medicinske usluge… Kompleks će zadržavati jedan veliki objekat sa jednosobnim apartmanima, kao i objekat za osobe sa invaliditetom, objekat za kreativne radionice, te propratne objekte kao što su vešeraj, magacin, kotlovnica, itd. Za dvije godine se očekuje završetak izgradnje ovog objekta“, rekla je, između ostalog, tokom gostovanja u našem radio-programu Jasna Mešić.