TEGELTIJA I KOŠRAC POSJETILI BRATUNAC I SREBRENICU- DOGOVORENI NOVI PROJEKTI I IZGRADNJA BESCARINSKE ZONE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac danas su posjetili opštine Bratunac i Srebrenica. Nakon sastanka sa čelnicima lokalnih uprava, posjetili su i nekoliko firmi. Razgovarano je o projektima planiranim u narednom periodu.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica, Mladenom Grujičićem, obišli su kompaniju “Ekonomik Group”, koja se bavi proizvodnjom montažnih kontejnera.

“Kompanija Ekonomik grup iz Potočara bavi se proizvodnjom i prodajom odvojenih modularnih kontejnera.Zapošljavamo 65 radnika, a u planu nam je proširenje proizvodnje.”, izjavio je Bojan Rankić ispred kompanije Ekonomik Group.

“Danas smo iskoristili priliku da tokom posjete opštini Srebrenica razgovaramo sa privrednim subjektima koji su značajni ovdje u Srebrenici, a koji u ovom slučaju jesu izvozno orjentisani. Treba napomenuti da ovdje u Srebrenici ima 8 kompanija izvozno orjentisanih čiji promet iznosi negedje oko 80% izvoza kako na prostore CEFT-e tako i na prostore EU Opredjeljeni smo da imamo dijalog, da olakšamo poslovanje privrednim subjektima.”, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić, najavio je realizaciju novih projekata.

“11 putnih pravaca će biti asfaltirano u različitim dionicama. Biće izgrađena proizvodna hala koja će zapošljavati od 20 do 30 mladih momaka što smo činili i do sada, izgradnja dva lifta, sanacija dvije stambene fasade i sanacija klizišta na potezu od Srebrenice do Sućeske.”, rekao je Grujičić, nakon današnjeg sastanka.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Bratunac, gosti su obišli radove na izgranji graničnog prelaza za koji je najavljeno  da će imati  bescarinsku zonu.

“Nisam bio svjestan koliko je taj projekat važan ne samo za Bratunac nego za cijelu ovu regiju, ali je zaista danas ugodno geldati ovaj prostor kako se gradi i da se iz ovih kontura vidi da će ovo biti jedan od najsavremenijih graničnih prelaza koji će imati Bosna i Hercegovina.”, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

“Današnja posjeta od velikog je značaja za opštinu Bratunac. Ovo je istorijski projekat ne samo za Bratuanc i Ljuboviji, nego za čitavu regiju. Kada se počeo graditi most mnogi su riješili da ostanu u Bratuncu, da žive ovdje, pogotovu mladi. Vrijeme će pokazati da će Bratuanc biti jedna od najrazvijenijih opština.”, istakao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Nakon obilaska radova na graničnom prelazu, Mlađenović, Tegeltija i Košarac, sa predstavništvom opštine obišli su i TRB Bratunac.

Piše: M.U.