Svjetski dan slobode medija – 3. Maj

03.05.2022 Piše: urednik
Foto: Ilustracija

Od 1993. godine, svakog 3. maja se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj je podizanje svijesti o značaju medija, kao i podsjećanje vlasti na obavezu poštovanja prava na slobodu izražavanja zagarantovanu članom 19. Univerzalne povelje o ljudskim pravima.

Sloboda medija se ne odnosi samo na novinare, već i na svakog pojedinca, jer svi ljudi imaju pravo pristupa pouzdanim i pravovremenim informacijama.

Isto tako, sloboda medija podrazumijeva i obavezu novinara da poštuju etičke standarde. To znači da se novinarstvu mora pristupiti profesionalno i nepristrasno.

Dvije krajnosti u pogledu medijskih sloboda su nemogućnost da se prenese važna vijest, kao prva i druga - da se može napisati bilo koja vijest, pa bila ona i potpuna laž.

Medijska scena se svakodnevno mijenja, kao što se mijenja i sve ostalo oko nas. Razvojem društvenih mreža došli smo u situaciju da je svaki profil na neki način medij, koji ima pristup određenom broju pratilaca. Na svakom je pratiocu da prosudi šta je ispravno, a šta ne, na novinarima da se ponašaju etički, a na vlastima da omoguće slobodu izražavanja u skladu sa normama.

Piše: M.V.