Zemljotresi u Italiji mogli bi da traju nedjeljama

Zemljotresi koji su pogodili centralnu Italiju u posljednja dva mjeseca mogli bi da se nastave kao domino efekat, tako da bi jedan snažan potres mogao da vodi ka drugom duž centralnog Apeninskog sistema, upozorio je vodeći italijanski seizmolog.

Potres jačine 6,6 po Rihteru pogodio je juče ovu oblast u kojoj je 24. avgusta poginulo 297 ljudi u potresu magnitude 6,2. Između ta dva potresa zabilježeno je hiljadu manjih podrhtavanja tla.

Posljednji potres nije nije prouzrokovao žrtve, ali je bio najsnažniji koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemlja u svijetu.

Seizmolog italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju đanluka Valensise rekao je Rojtersu da postoji „geodinamička povezanost“ između smrtonosnog potresa u avgustu i svih koji su uslijedili.

Italijanskim Apeninima dominiraju rasjedi u Zemljinoj kori, a svaki je u prosjeku dug od 10 do 20 kilometara.

„Potres magnitude 6 ili jači stvara stres koji se redistribuira duž rasejda i uzrokuje njihovo pucanje i to je vjerojatno ono što se ovde događa od avgusta“, rekao je Valensise.

On je upozorio da bi ovaj proces mogao unedogled da se nastavi. Valensise je kazao da je Italija doživjela nešto što podsjeća na niz potresa u Kalabriji na jugu Italije 1783. godine, kada je zabilježeno pet velikih potresa magnitude 6,5 ili snažnijih u manje od dva mjeseca.

Prema njegovoj procjeni, podrhtavanja nakon posljednjeg potresa trajaće još „barem nekoliko sedmica“, ali nije moguće procijeniti da li će tokom tog razdoblja biti još jakih potresa.

Izvor: TANJUG