Toplotni talasi širom svijeta

Toplotni talas koji je već zahvatio Evropu nakon kišnih mjeseci prijeti u nešto manjim vrijednostima i našoj zemlji. Na Pirinejskom poluostrvu tokom prošle sedmice zabilježene su rekordne temperature, a kako prenosi ,,Severe Weather Europe“ i dalje se očekuju visoke temperature.

U Francuskoj su ugašena brojna postrojenja nuklearnih elektrana, jer su rijeke postale pretople da bi hladile reaktore, dok su u Helsinkiju ljudi pronalazili spas u klimatizovanim trgovinama u kojima su spavali. Kod Stuttgarta  je u jednom vještačkom jezeru koje služi kao rezervator za uzgoj ribe , zbog velikih temperatura došlo do masovnog pomora ribe. U Portugalu i Španiji je zabilježena temperatura čak preko 50 stepeni, te je dolazilo do brojnih požara u tim zemljama. U Španiji je nekoliko osoba preminulo od posljedica vrućine.

Toplotni talas čine temperature znatno iznad prosječnih vrijednosti u trajanju od pet ili više dana uzastopno. Juče je Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH zbog očekivanih visokih temperatura tokom dana. Kako je najavljeno tokom dana sve do popodnevnih sati očekuju se visoke temperature vazduha koje će se kretati od 33 do 37 stepeni. Meteorolozi u BiH očekuju kroz par dana manji pad temperatura, potom opet toplije vrijeme koje će obuhvatiti drugu polovinu avgusta.