Tajna Gadafijevog sefa

U vrijeme kad Libija pati zbog teških ekonomskih problema, zlatnici i srebrni novčići iz Gadafijevog vremena vrijedni 184 miliona dolara zaključani su u sefu u gradu Bejda na istoku zemlje.

Do njih je, međutim, za sada teško doći.

Naime, dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju ne želi da je otkrije.

Guverner centralne banke u istočnoj Libiji, Ali el Hibri, rekao je za „Vol Strit Džurnal“ da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčice kako bi obezbjedio toliko potreban novac.

Guverner pred sobom ima težak zadatak – kako da otvori sef, za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom delu zemlje.

Međutim, oni ne žele da kažu koja je šifra jer se plaše da će novac da završi u finansiranju milicija.

Guverner banke u Bejdi unajmio je stručnjake za otvaranje sefova, koji vjeruju da mogu da „otpečate“ skoro pedeset godina stari sef.

Jedan od stručnjaka, Kaled, kaže da treba probiti zaštitni zid bušenjem rupe od 50 centimetara, a zatim bi bravar „specijalnim tehnikama“ pokušao da otvori vrata zašticena petocifrenim kodom.

I ako bude uspeo u namjeri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da „skriveno blago“ pripadne građanima Bejde, prenosi RTS.

Pad cjene nafte slomio je Libiju, zemlju bogatu crnim zlatom, a zemlja se suočava i sa političkim problemom jer dvije rivalske vlade pokušavaju da se izbore i međusobno, ali i sa džihadistima Islamske države.

Od kad je 2011. godine ubijen višedecenijski vladar Muamer Gadafi, Libija se nalazi u rascjepu između dvije frakcije na suprotnim krajevima zemlje.

Dominantno islamistička frakcija, proklamovana posle izbora 2014. godine, nalazi se u Tripoliju. S druge strane, međunarodno priznata vlada stacionirana je u istočnom gradu Tobruku.

Proizvodnja nafte trenutno je manja od četvrtine od 1,6 miliona barela na dan, koliko se proizvodilo u Libiji tokom vladavine Muamera el Gadafija.

Zlatni i srebrni novčici iskovani su 1979. godine u znak sjećanja na 10-godišnjicu Gadafijevog dolaska na vlast.

Jedna strana kovanice prikazuje tvrđavu sagrađenu u italijanskom kolonijalnom periodu u južnom gradu Sabi gdje je Gadafi održao svoj prvi govor i najavio vlast nad zemljom.

Druga strana prikazuje bistu diktatora koji nosi pukovničku kapu vojnu uniformu.

Velika Socijalisticka Narodna Libijska Arapska Džamahirija je ugravirano na zlatnim i srebrnim kovanicama teškim 16 i 28 grama.

Tekst preuzet sa www.klix.ba