Spektakl: Bosfor premošćen i treći put

Predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bahreina, Bugarske, Pakistana, Gruzije i sjevernog dijela Kipra u Istanbulu prisustvovali su otvaranju trećeg mosta preko Bosfora.

Most vrijedan tri milijarde dolara je dobio ime po turskom sultanu iz 16. vijeka Selimu, javlja AP.

Ovaj treći putni i željeznički most jedan je od najvećih visećih mostova na svijetu i treba da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada.

Novi most na Bosforu, zvanično nazvan mosta Javuza Sultana Selima, ima hibridnu strukturu, istovremeno je viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. vijeku.

Most povezuje evropski i azijski dio Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dvije pruge, sve u istom nivou.

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

„Mi smo u Evropi i treći put ćemo se preko mora povezati s Azijom“, rekao je predsednik Truske Redžep Tajip Erdogan prije nego što je presjekao vrpcu.

„Povezujemo kontinente zahvaljujući jednom mostu. Filmovi iz cijelog sveta biće ovde snimani“, rekao je on.

Takođe lirski nastrojen turski premijer Binali Jildirim je rekao da je „Istanbul grad mostova“ grad „bez premca koji povezuje kontinente i kulture“.

„Most Javuz Sultan Selim nije samo most već umetničko djelo“ rekao je Jildirim.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih građevinskih radova u Istanbulu, gradu u kome je Erdogan bio gradonačelnik. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel Evroazija, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara.

izvor:

mondo.ba