Slovačka danas od Holandije preuzima predsjedavanje Evropskom unijom

Slovačka, koja danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, jedina je zemlja od tri članice Evropske unije predsjedavajuće ove i naredne godine, koja je proces proširenja svrstala među glavne prioritete.
Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak kazao je da će u tom procesu biti pošteni i nepristrasan posrednik za sve zemlje na tom putu.

„Kada je riječ o procesu proširenja naš je cilj da očuvamo kredibilitet te politike i zato smo je postavili za jedan od naša četiri prioriteta. Nadamo se da će tokom našeg predsjedavanja biti moguće ostvariti konkretan napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana i Turske“, rekao je Lajčak.

Naglašava kako taj napredak prije svega zavisi od napora samih zemalja koje pretendiraju na članstvo u EU.

„Slovačka će, kao predsjedavajuća EU, biti pošten i nepristran posrednik u tom procesu. Zemlje aspiranti i kandidati su u različitim fazama procesa integracija. Naš pristup i način na koji ćemo im pomagati će se razlikovati u skladu s tim“, dodao je Lajčak.

Svaka zemlja u procesu pridruživanja odlično zna što treba da uradi i postigne kako bi napredovala na tom putu, istaknuo je šef slovačke diplomacije.

„Stvarni, opipljiv napredak i ispunjavanje obveza je najbolji način da dokažu svoju opredijeljenost. To, također, doprinosi da se otkloni i najmanja sjena skepticizma u Uniji i da se zemlje članice uvjere da treba uspješnog kandidata da dovedu u narednu fazu procesa integracija“, zaključio je Lajčak.


Tekst preuzet sa www.klix.ba