Sjeverna Koreja ponovo provocira i demonstrira snagu: Testiranje projektila i ovaj put neuspješno

Sjeverna Koreja ispalila je testni projektil iz podmornice, ali nije uspio dostići inicijalnu fazu leta, objavili su vojni zvaničnici Sjeverne Koreje.
Projektil je ispaljen u vodama istočnog dijela korejskog poluotoka i jedan je od serije testova koje Kim Jong-un izvodi tokom posljednjih mjeseci uprkos upozorenjima svijeta i UN-ovoj zabrani korištenja bilo koje vrste projektila. Sumnja se da Sjeverna Koreja razvija nuklearni program.

Vojska Južne Koreje oštro je osudila ovaj provokativni čin Sjeverne Koreje. Projektil je ispaljen u 11:30 sati po lokalnom vremenu u luci Sinpo.

Testiranje je izvedeno dan nakon što su SAD i Južna Koreja objavile da su postigle dogovor o zajedničkom odbrambenom sistemu koji će biti postavljen na korejskom poluotoku kako bi odgovorili na prijetnju Pjongjanga. Nije još jasno gdje će tačno THAAD biti smješten niti ko će upravljati njime.

Ranije ove sedmice Kim Jong-un kazao je kako je kako su sankcije SAD-a otvoreni poziv na rat. Ovo su prve sankcije koje su upotrebljene protiv Kima koji je proglašen direktno odgovornim za kršenje ljudskih prava u svojoj zemlji. Sjeverna Koreja najavila je prekidanje svih diplomatskih veza sa SAD-om.
Tekst preuzet sa www.klix.ba