Ronilac pronašao „izgubljenu nuklearnu bombu“ u Pacifiku

nuklearna_bombaKanadska mornarica istražiće vode u blizini Britanske Kolumbije kako bi ispitale tvrdnje jednog ronioca da je pronašao „izgubljenu nuklearnu bombu“ – Mark IV, koja je nestala nakon pada američkog B-36 bombardera tokom Hladnog rata.

Ronilac Šon Smirčinski ronio je kod arhipelaga Haida Gvaji na oko 80 km od Britanske Kolumbije kada je naišao na nešto što bi mogli biti ostaci prve poznate „slomljene strijele“ – šifrovano ime za nesreće vezane za nuklearno naoružanje.

„Tražio sam ribe i prilično odmakao od svog broda“, rekao je za CBC. „Našao sam nešto što nikad ranije nisam vidio“.

Objekat je bio ogroman, tvrdi Smirčinski, duži od 3,5 metra. „Ličio je na presječen đevrek“.

Izašao je iz vode i svojoj posadi uzbuđeno opisao šta je našao, a objekat je skicirao na salveti.

„Ono što sam našao niko nije vidio niti je čuo za nešto slično. Tu nikad niko ne roni“, kaže Smirinski. „Onda je jedan stariji čovjek rekao da sam možda našao bombu“.

Mislio je na Mark IV, tri metra dugačku bombu u obliku cepelina, tešku oko pet tona, koja je nestala u Pacifiku tokom probnog leta B-36 13. februara 1950.

Bombarder je poletio iz baze u Aljasci i trebalo je da izvede simulaciju bacanja bombe na San Francisko, kada su se zapalila tri od šest motora letjelice. Posada je bila primorana da napusti avion, ali prema izveštajima američkog vojnog vazduhoplovstva, prvo su izbacili bombu u okean.

Ta bomba nije bila punjena plutonijumom, nego olovom, jer je služila samo za vježbe.

Bombarder je nestao sa radara nedugo poslije ponoći. Pao je oko 80 kilometara južno od mjesta na kom je Smirčinski ronio.

Savjesni ronilac javio je Ministarstvu odbrane Kanade šta je našao i oni su mu odgovorili da će ispitati slučaj.

Kanadska mornarica trebalo bi da u narednim nedjeljama ispita objekat, a prema dosadašnjim saznanjima, ukoliko je reč o bombi, ona ne predstavlja rizik za ljude, jer ne može izazvati nuklearnu detonaciju.