Predoziranje analgeticima sve veći problem u SAD

Između 2010. i 2015. godine u New Yorku su smrtni ishodi zbog predoziranja porasli za 66 posto, uz povećanje od 158 posto za predoziranje heroinom, objavile su gradske vlasti.

Heroin je bio uzrok 59 posto predoziranja tokom 2015. u najvećem američkom gradu, prema podacima medicinskih službi gradske uprave New Yorka, piše Hina.

Smrti koje izazivaju heroin i analgetici su postale veliki problem javnog zdravstva u Sjedinjenim Državama gdje droga odnosi više žrtava nego saobraćajne nesreće.

Između 2004. i 2014. stopa predoziranja heroinom se više nego utrostručila u cijeloj zemlji, prema izvještaju koji je u junu objavila Američka agencija za borbu protiv droge (DEA). Dvostruko je porastao broj smrti povezanih s analgeticima, od kojih je umrla muzička zvijezda Prince.

U 2014. godini od predoziranja heroinom i analgeticima je umrlo 14.000 Amerikanaca, kaže Savezni centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). „Ti novi podaci potvrđuju da ovisnost o heroinu i analgeticima predstavlja sve veći problem“, rekla je dužnosnica gradske službe za zdravlje Mary Bassett.

U aprilu je gradska uprava New Yorka najavila plan ulaganja 25 miliona dolara za obrazovanje, odgoj i prevenciju.

Stanovnici New Yorka u dobi između 45 i 54 godina su najčešće žrtve predoziranja. Ali porast je zahvatio prije svega mlade između 15 i 34 godina, dodaju vlasti.

Od analgetika Fentanyla je umrlo 16 posto predoziranih 2015. godine ili tri posto više nego deset godina ranije.

izvor:

klix.ba