Petogodišnji dječak krvavog lica izvučen iz ruševina Alepa postao simbol rata

Fotografija malenog dječaka koji sjedi uprljan prašinom i umazan krvlju u vozilu hitne pomoći, nakon što je očigledno preživio zračni udar u Alepu, oslikava očaj sirijskog građanskog rata i borbe za kontrolu nad gradom.

Dijete je identificirano kao petogodišnji Omran Daqneesh koji je ranjen u srijedu tokom vojnog udara u podijeljenom gradu Alepu – mjestu gdje se vode odlučujuće bitke za građanski rat u Siriji.

Na fotografiji se vidi Omran kako sjedi u vozilu hitne pomoći, od glave do pete prekriven prašinom i potpuno dezorijentiran, te dira otvorenu ranu na čelu.

Screenshot fotografije napravljen je iz snimka koji kruži društvenim mrežama, a koji je napravio Aleppo Media Center unutar sirijske pokrajine. Aktivističke grupe su kontaktirale Vladu kako bi potvrdile detalje o tome kada i gdje je materijal snimljen.

Snimak se pojavio na YouTubeu kasno u srijedu po lokalnom vremenu, ubrzo nakon što je Omran ranjen.

Lokalni ljekar rekao je dopisniku Telegrapha da je na Bliskom istoku ranjeno još četvero djece, jedna žena i dva mladića, prenosi Guardian.

Navodi se kako Omar ima povrede glave, ali da je nakon pregleda u bolnici otpušten. U bolnici na pregledu bilo je još 12 djece mlađe od 15 godina.

Izvor: http://www.klix.ba/