Nakon niza bombardovanja: Izrael napao Gazu tenkovima, poginula jedna žena

U izraelskom napadu na Gazu koji je izveden tenkovima, jedna Palestinka je ubijena, a druga osoba je povrijeđena. Mediji su okarakterisali ovaj napad kao jedan od najgorih otkako su počeli sukobi između vojnih snaga Izraela i militanata Hamasa 2014. godine.

Napad se dogodio u Khan Yunis području na jugu Gaze. Izrael je rekao kako je to bio odgovor na minobacački napad koji su izveli Hamasovi borci. Do sukoba je došlo kada je Izrael otkrio novi tune koji povezuje Izrael sa Gazom. Tunel se nalazi na 30 metara ispod površine.

„Nećemo ustuknuti pred Hamasovim prijetnjama i nastavit ćemo s akcijama dok ne otkrijemo posljednji tunel koji narušava naš suverenitet“, rekao je ministar odbrane Izraela Moshe Yaalon. Opširnije čitajte na www.klix.ba

Nasuprot tome, Hamasovi militanti upozorili szu da neće dozvoliti cionističku agresiju na Pojas Gaze.

Prošlog mjeseca izraelska vojska je objavila kako je neutralizirali novootkriveni tunel koji je iz Gaze vodio na izraelsku teritoriju. Razmjena vatre između Palestinaca i Izraelaca traje od srijede. Pripadnici Hamasa su u nekoliko navrata ispaljivali metke i minobacače, a Izrael je uzvratio bombradovanjem.

U 2014. godini Izrael i Gaza su vodili krvave borbe koje su trajale 50 dana. Hamas je koristio tunele da se infiltrira na teritoriju Izraela i ubiju njihove vojnike. Izraelska vojska uništila je više od 30 tunela. Poslejdica ovog konflikta je 2.251 poginuli Palestinac, a više od 1.462 je civila. U napadima je uništeno više od 18.000 domova u Gazi.

S izraelske strane poginulo je 67 civila i vojnika. Materijalna šteta je minorna u odnosu na onu koju su izraelske snage napravile u Gazi.

Tekst preuzet sa www.klix.ba