Komadant Hezbollaha Mustafa Amine Badreddine ubijen u Siriji

Istaknuti komadant šiitske militantne organizacije Hezbollah Mustafa Amine Badreddine poginuo je u eksploziji koja se dogodila u blizini aerodroma u Damasku, saopćio je Hezbollah putem svoje internet-stranice.

Za pogibiju Bedreddinea Hezbollah krivi Izrael. Komadant pomenute organizacije je optužen za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja u Bejrutu 2005. godine.

Libanska televizija Mayadeen TV je ranije objavila da je Bedreddine poginuo u izraelskomzračnom napadu, a izraelski zvaničnici se još uvijek nisu oglasili.

„Učestvovao je u većini operacija islamskog otpora od 1982. godine. Istraga će otkriti detalje eksplozije, kao i da li je rezultat zračnog napada, projektila ili artiljerijskog napada. Rezultati istrage će biti uskoro objavljeni“, sasopćio je Hezbollah.

Bedreddine je rođen 1961. godine i bio je istaknuti komadant Hezbollaha. Njegov zet je Imad Mughniyeh, koji je bio komadant do 2008. godine, kada je poginuo u bombaškom napadu u Damasku. Bedreddine je bio i savjetnik vođi Hezbollaha Hassanu Nasrallahu.

Tekst preuzet sa www.klix.ba