Funta i dalje u padu, vrijednost jena raste

Vrijednost funte je nastavila opadati na azijskom tržištu u ponedjeljak nakon najgoreg jednodnevnog pada koji se dogodio u petak.
U odnosu na dolar, vrijednost funte u petak je bila niža za 2,6 posto i iznosila je 1,34 dolara, dok je u odnosnu na euro pala za 1,4 posto.

Ministar trgovine Velike Britanije George Osborne trebao bi se obratiti javnosti prije početka trgovanja u Velikoj Britaniji i pokušaja da se smiri tržište.

Vlasti u Aziji poduzimaju sve da stabilizuju finansijsko tržište. Nakon hitnog sastanaka japanski ministar finansija Taro Aso kazao je kako je dobio instrukcije od premijera Shinzoa Abea da počne raditi na stabilizaciji konkurentnosti tržišta ako bude potrebno.

„Rizik i neizvjesnost ostaje na finansijskim tržištima“, rekao je Abe.

Rast vrijednosti je zabrinuo japansku vladu jer to čini izvoz ove zemlje manje konkurentnim. Nakon što je vrijednost jena skočila za osam posto u petak, danas je porasla za dodatnih 1,7 posto.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kazala je kako je odlazak Velike Britanije iz EU iznenadio finansijsko tržište, ali da nema razloga za paniku i da je sve pod kontrolom. Istaknuto je da pad na evropskom tržištu neće uzrokovati finansijsku krizu kakvu smo imali 2008. godine širom svijeta.

U međuvremenu, Velika Britanija se priprema za pad vrijednosti funte od 10 posto u odnosu na dolar u narednom periodu. Trenutno bilježe deficiti u trgovanju, investicijama i transferu novca.
Tekst preuzet sa www.klix.ba