Drugi hakerski napad na komercijalnu banku nakon krađe 81 milion dolara

Globalna mreža finansijskih poruka (SWIFT) koje banke koriste za pomicanje milijardi dolara svaki dan, upozorila je na drugi hakerski napad sličan onome koji je u februaru doveo do krađe 81 milion dolara iz Centralne banke u Bangladešu.

Drugi napad hakovanja na komercijalnu banku je ciljan i smišljen, izjavila je glasnogovornica SWIFTA-a Nataša de Teran, ni na koga ne aludirajući. Nije poznato da li je i koliko je suma novca ukradena u drugom napadu.

SWIFT navodi u saopćenju da su napadači „dubokih i sofisticiranih specifičnih znanja i operativnih kontrola“, te da banke dolaze na metu uz pomoć „zlonamjernih insajdera ili cyber napada.

Belgijski analitičari i forenzički stručnjaci smatraju da raniji slučaj pljačke u Bangladešu nije bio izolovan i da je sistem rada netaknut. Vijesti o drugom hakerskom napadu dolazi kao podstrek za sprovođenje zakona u Bangladešu i zaštitu računa u Centralnoj banci. SWIFT je priznao da intenzivno radi na mijenjanju softvera.

Dodali su također da su u oba slučaja bili uključeni insajderi ili cyber napadači, koji su uspjeli prodrijeti u sistem banaka.

Tekst preuzet sa portala www.klix.ba