DRAMA: Djeca pod ruševinama 17 sati, a još se trese

U zemljotresom razorenom centralnoj Italiji izvlače djecu koja su pod ruševinama bila i dvadesetak sati. Poslije zemljotresa, u kojem je poginulo 247 ljudi, jutros je stigao novi udar jačine 4,7 stepeni Rihterove skale.

Nakon razornog zemljotresa u selu Peskara del Tronto čuo se i smijeh kada su spasioci, nakon što je 17 sati bila zatrpana u ruševinama, izvukli živu desetogodišnju djevojčicu, prenosi danas BBC.

Spasilac, koji je pronašao djevojčcu, izjavio je za AP da je „nakon 17 sati od potresa začuo glasić iz ruševina porodične kuće“.

Komšija je počeo da je doziva imenom „Đulija, hajde Đulija“ i spasioci su izvukli živu desetogodišnju djevojčicu nakon čega se, prvi put od zemljotresa, raširila radost među mještanima.

„Nažalost, 90 posto ljudi koje smo izvukli su mrtvi, ali nisu svi, zato sam tu“, rekao je volonter spasilac Kristijan Banćeti za AP.

Da je to tako, svjedoči i priča o dva dječaka, uzrasta od četiri i sedam godina, koje je spasila baka, prenosi Rojters.

Djeca su spasena brzom i mudrom reakcijom bake koja ih je ugurala ispod kreveta na prvi znak ljuljanja kuće, navodi Rojters i dodaje da je zemljotres preživjela i baka, ali da je ostala bez muža.

Na žalost, nisu sva djeca iz pogođenog dijela Italije bile iste sreće kao dečaci i Đulija, prenosi AP.

Medu žrtvama zemljotresa je i 18-mesečna djevojčica, Marisol Pjermarini. Njena majka je ranije živjela u L’Akuili i tamo je 2009. godine preživjela zemljotres, potom se sa porodicom preselila u Akuatu del Toronto, gdje je juče ostala bez 10-mesečne ćerke.

„Beba je spavala u krevecu koji je zatrpan, a majka je izvučena iz ruševina i prebačena u lokalnu bolnicu gdje oplakuje svoje dijete“, svedočio je mještanin agenciji AP.
U okolini Akumolija, u ruševinama kuće je stradala četvoročlana porodica, uključujući osmomjesečnu bebu i dječaka starog devet godina, kao i devetomjesečna beba, prenosi Rojters.

POTRESI NE PRESTAJU

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar tog novog zemljotresa je bio oko sedam kilometara istočno od gradića Norča, na relativno maloj dubini od deset kilometara, prenela je agencija AP.

U Norči, koja se nalazi oko 170 kilometara sjeverozapadno od Rima, bio je epicentar i jučerašnjeg prvog zemljotresa od 6,2 stepena Rihterove skale, koji je gotovo sravnio sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Peskara del Tronto.

Novi naknadni udar je zatresao centralnu Italiju jutros oko 5,40 sati, navodi Geološki zavod.

Broj poginulih u zemljotresu, koji je potresao centralnu Italiju, porastao je na 247, a italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će danas biti proglašeno vanredno stanje.

Italijanska Agencija za civilnu zaštitu saopštava da spasioci i dalje tragaju za preživjelima u ruševinama devastiranih planinskih sela.

izvor:

mondo.ba