Donald Tramp novi predsjednik SAD-a

Donald Tramp je novi predsjednik SAD. Glasovima Amerikanaca je postao 45. predsjednik najmoćnije zemlje svijeta, a na poziciju će biti imenovan 20. januara 2017. U svom pobjedničkom govoru je rekao da će biti predsjednik svih građana i da će raditi na obnovi „američkog sna“.

U svom pobjedničkom govoru, Donald Trump se zahvalio svim građanima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu, poručivši da će raditi na tome da obnovi tzv. američki san.

– Upravo sam primio poziv Hilari Klinton i čestitala nam je jer smo mi pobijedili i ja sam čestitao njoj i njenoj porodici na dobroj kampanji jer se dobro borila. Vrijeme je da se ujedinimo i da zaliječimo rane podjela, moramo biti jedinstvena nacija – rekao je Tramp.Naglasio je da će se truditi da bude predsjednik svih građana SAD.

Služićemo narodu i počećemo ponovnu izgradnju naše nacije i obnove američkog sna – naveo je Tramp.

Poručio je da SAD imaju ogroman potencijal, najavivši velike infrastrukturne projekte.

– Milioni ljudi će naći posao u tom procesu ponovne izgradnje. Očekujem da imamo odlične odnose sa svima. Tražićemo partnerstva, a ne sukobe“ – obećao je novi predsjednik.

Prije toga, kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton je pozvala Donalda Trampa da objavi da je pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD.

Tramp je osvojio dovoljan broj elektora koji nose glasove građana Sjedinjenih Američkih Država starijih od 18 godina. Hilari Klinton je imala 218 elektorskih glasova. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

Posljednji glasovi u prebrojani u Minesoti, Viskonsinu, Nju Hempširu, Malneu, Pensilaniji, Aljaski, Arizoni i Mičigenu.

Donald Tramp je pobijedio na Floridi (29 elektorskih glasova), u Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), Mičigenu (16 elektorskih glasova), Arizoni (11 elektorskih glasova), u Viskonsinu koji nosi 10 elektorskih glasova, Džordžiji, Ajovi, Juti, u Zapadnoj Virdžiniji, Alabami i Južnoj Karolini, Montani, Misuriju, Ajdahu, na Aljasci…

Borba se kroz brojanje glasova odvijala gotovo cijelu noć, vodila se izuzetno tijesna utrka sa protukandidatkinjom Hilari Klinton koja je na kraju osvojila 218 elektorskih glasova.