Danas se obilježava Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se u cijelom svijetu svake godine na današnji dan. Cilj je da se pruži podrška prosvjetnim radnicima i njihovoj suštinskoj ulozi u obrazovanju i vaspitanju djece, jer oni grade temelj za budućnost.

Polazak u školu i susret sa učiteljem ostaje u sjećanju cijeli život. Dani potpune bezbrižnosti prolaze, a na životnu scenu stižu i radne obaveze.

Kako će ih dijete prihvatiti, zavisi od mnogo toga, a u velikoj mjeri od uloge učitelja i njegove sposobnosti i spremnosti da zadrži dječju pažnju, da ih motiviše da stiču nova znanja i što je još važnije da uče kako da postanu dobri ljud

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Briselu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu.
Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.
Svim učiteljima i učiteljicama želimo srećan današnji dan i želimo da djeci prenesete kvalitetno znanje i time čvrste temelje za budućnost.