Danas se obilježava Međunarodni dan djece

devojcica-se-smejeU svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djece, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan djece u međunarodnoj zajednici 1950. godine. Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima djece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namijenjena djeci. Posebno se pominju ovog dana prava djece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i na skladan razvoj.

Umjesto priče o pravima djeteta, koju već svi znamo, samo treba da im obezbjedimo i omogućimo ostvarivanje tih prava, mi ćemo danas napisati nekoliko dječjih zapovijesti:

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.

4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.

5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.

6. Treba mi vaša podrška dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte da me upoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava.

Sličan događaj Svjetski dan djece se obilježava i 20. novembra.

Svoj djeci svijeta želimo srećan Međunarodni dan djeteta.