Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom

dan-pobjede-nad-fasizmomNa današnji dan, 9. maja 1945. godine, kapitulacijom njemačkih snaga, okončan je II Svjetski rat na našem kontinentu i od tada se današnji dan slavi i obilježava kao „Dan pobjede nad fašizmom“ i kao „Dan Evrope“.

Priča se, kad je prestalo najveće krvoproliće u istoriji, krvoproliće koje je pokrenula fašistička ideologija, cijela Evropa je uzviknula „Nikad više“, a ovaj datum postaće dan kada Evropa slavi Dan pobjede nad fašizmom.

U Berlinu je tada, malo poslije ponoći 8. maja, odnosno u nekoliko prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Njemačke potpisao general-maršal Wilhelm Keitel.

Vrijednosti Evropske civilizacija, koje su uvijek bile označavane kao dio modernih i progresivnih društvenih tokova u svijetu, u periodu od 1939. do 1945. godine bile su na istinskom ispitu. Milioni ubijenih i zatočenih u koncentracione logore, te mnogobrojni ljudi koji su iz najkrvavijeg sukoba u istoriji čovječanstva izašli bez budućnosti, ipak su nastavili živjeti u civilizovanim društvima, onakvim za kakva su se borili pobjednici II Svjetskog rata.

U ovom sukobu učestvovalo je 61 država svijeta i oko 110 miliona vojnika. Drugi Svjetski rat je trajao nešto manje od šest godina i odnio je između pedeset i osamdeset miliona života.

D.K.