Danas obilježavamo Dan planete Zemlje

dan-planeta-zemljeU više od 150 zemalja širom svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina, danas će biti obilježen Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, u cilju povećanja svijesti ljudi o ugroženosti životne sredine.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obilježava se širom svijeta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.

Ovogodišnji Dan planete Zemlje biće obilježen i u Bosni i Hercegovini nizom manifestacija i različitim programskim sadržajima u kojima će učestvovati brojne institucije, nevladine organizacije i udruženja, ekološki pokreti, kao i generacije svih uzrasta.

U Srebrenici su juče učenici Srednjoškolskog centra Srebrenica obilježili Dan planete Zemlje, a danas će Koalicija Srebrenica organizovati izložbu i koncert djece i odraslih. U saradnji sa Crea Therom, biće održan koncert i izložba radova na teme “Planeta Zemlja” i “Zaštita planete”. Izložba će biti otovrena u 12 sati u parku u Srebrenici.