Stjepan Andrić: Auto-otpad i prerada sekundarnih sirovina

10.11.2020 Piše: urednik

Stjepan Andrić ima 53 godine i živi u srebreničkom naselju Plavi most. Otac je troje maloljetne djece, a ni on ni supruga nemaju stalno zaposlenje. Stjepan se već duži niz godina bavi otkupom havarisanih vozila, od kojih dobija upotrebljive dijelove, koje može da proda kao rezervne dijelove ili dijelove koje koristi kao sekundarne sirovine. Ovaj posao je osnovni izvor prihoda za porodicu Andrić.

On je uključen i direktno podržan kroz projekat ,,Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica’’, koji provodi organizacija SOS Dječija sela BiH, a podržan je od strane Austrijske razvojne agencije. O svom zanimanju nam je rekao:

,,Bavim se auto-otpadom, otpadnim dijelovima i sekundarnim sirovinama. Već tri godine sam u ovom poslu.

Trenutno radim malo manjim kapacitetom zbog epidemije. Planiram u narednom periodu, ako se ovo stabilizuje od proljeća, da iznajmim parcelu na kojoj bih proširio posao tako što bih otkupljivao staklo, plastiku i papir. Time bi se gradovi ekološki očistili, a i narod bi imao dobit. Sekundarne sirovine većinom prodajem u Federaciji, a dijelove po potrebi, kako pojedinačnim kupcima, tako i auto-otpadima u Bratuncu. Od strane organizacije SOS Dječija sela BiH sam podržan nabavkom prikolice za transport i to me dosta unaprijedilo. Od problema sa kojima se preduzetnici susreću, trenutno je najveći pandemija, a uz to ljudi su, uglavnom, neupućeni u mogućnosti koje su im dostupne’’.

Kako izgleda radni proces u ovom poslu poslušajte u kratkom videu, a ako imate havarisano vozilo ili neku drugu vrstu otpada za prodaju Stjepana možete kontaktirati na broj u prilogu.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qXobxBj1p1A[/embedyt]