Stipendije u Bratuncu za bravare-zavarivače i obrađivače metala rezanjem, a u Srebrenici za prehrambene prerađivače

Na zvaničnoj stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske objavljen je spisak deficitarnih zanimanja, koja će biti stipendirana od naredne školske godine. Svi učenici koji se upišu u prvi razred srednjih škola, a izaberu neko od ovih zanimanja, dobijaće mjesečnu stipendiju od 100 KM i biće im plaćeni troškovi prevoza do škole. Ovu odluku je prije nekoliko dana usvojila Vlada Republike Srpske. Takođe, planirano je da imaju obezbijeđeno radno mjesto poslije završetka školovanja.

U SŠC Bratunac biće stipendirani učenici koji upišu zanimanja bravar-zavarivač i obrađivač metala rezanjem. Ovi učenici će činiti jedno odjeljenje, a predviđeno je da bude upisano 12 učenika za jedno i 12 učenika za drugo zanimanje. Prehrambeni prerađivači biće stipendirani u SŠC Srebrenica, a planom je predviđeno 12 mjesta za ovo zanimanje i oni će biti u kombinovanom odjeljenju sa frizerima.

Deficitarna zanimanja su određena u saradnji sa lokalnim zajednicama i privrednicima, a kompletan spisak ovih zanimanja po školama možete pogledati OVDJE.

Za školsku 2020/2021 predviđeno je da u bratunačku srednju školu bude upisano 6 novih odjeljenja sa 124 učenika, a u srebreničku 4 odjeljenja sa 96 učenika.

Junski upisni rok počinje 15. juna, a 15. i 16. mogu se upisati učenici sa 60 i više bodova, dok će upis za učenike sa manje bodova biti moguć od 22. do 24. juna. Julski rok trajaće od 6. do 17. jula.

Piše: M.V.