Srebrenica: Zaključak o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona

Opštinski štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica obavještava stanovništvo sa područja opštine Srebrenica da je Republički štab za vanredne situacije na 35.sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije održanoj dana 14.05.2020.godine donio Zaključak br:35-6/20 od 14.05.2020.godine o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona (SARS-CoV-2). U skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona (SARS-CoV-2), a u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj:

1. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:

· Usluge pružaju zaštićeni maskom,

· Obavezno sprovode mjere dezinfekcije,

· Obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih i,

· Pridržavaju se uputstava Javne zdravstvene ustanove „Institut za javno zdravstvo„ Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

2. Zabranjuje se svim građanima okupljanje u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.

3. Obavezuju se građani da se:

· Na otvorenom prostoru pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od 2 (dva) metra, uz obavezu korišćenja zaštitne maske i,

· U zatvorenim prostorijama pored zaštitne mjere fizičkog rastojanja od 2 (dva) metra i korišćenja zaštitne maske, pridržavaju uputstava Javne zdravstvene ustanove „Institut za javno zdravstvo„ Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje mjera zabrane okupljanja svim građanima u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu sankcionisat će se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

Opštinski štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica apeluje na lokalno stanovništvo da se striktno pridržava navedenih mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona (SARS-CoV-2