Srebrenica: Zaključak o pružanju zdravstvene usluge testiranja na virus korona državljanima RS-a koji putuju u inostranstvo radi liječenja i njihovim imenovanim pratiocim

Opštinski štab za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica obavještava stanovništvo sa područja opštine Srebrenica da je Republički štab za vanredne situacije na 38.sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije održanoj dana 22.05.2020.godine donio Zaključak br:38-1/20 od 22.05.2020.godine o pružanju zdravstvene usluge testiranja na virus korona „SARS-CoV-2„ državljanima Republike Srpske koji putuju u inostranstvo radi liječenja, kao i njihovim imenovanim pratiocima, a u vezi zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj br:32-1/20 od 08.05.2020.godine. Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, navodi se sljedeće:

1. Zadužuju se zdravstvene ustanove koje su organizovane i osposobljene za pružanje zdravstvene usluge testiranja na virus korona „SARS-Cov-2„, da izvrše testiranja na virus korona „SARS-Cov-2„ državljanima Republike Srpske koji putuju u inostranstvo radi liječenja, kao i njihovim imenovanim pratiocima, a po rješenju o odobravanju liječenja na teret Javne ustanove Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, odnosno Javne ustanove Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i to:

1. Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Republike Srpske Banja Luka,

2. Javna zdravstvena ustanova Univerzitetska Bolnica Foča,

3. Javna zdravstvena ustanova Bolnica „Sveti vračevi „ Bijeljina,

4. Javna zdravstvena ustanova „Institut za javno zdravstvo„ Republike Srpske.

2. Ukoliko Rješenjem o odobravanju liječenja iz tačke 1) ovog Zaključka nije određen pratilac testiranje se može izvršiti i pratiocu za koje izabrani doktor medicine-specijalista porodične medicine naknadno utvrdi neophodnost pratnje na odgovarajućoj potvrdi.

3. Zadužuje se Javna zdravstvena ustanova „Institut za javno zdravstvo„ Republike Srpske da organizuje snabdijevanje javnih zdravstvenih ustanova iz tačke 1) ovog Zaključka potrošnim materijalom za sprovođenje postupka testiranja.

4. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.