Srebrenica: Verbalni napad na djevojčicu bošnjačke nacionalnosti

Juče je u poslijepodnevnim časova Policijskoj stanici u Srebrenici prijavljen slučaj verbalnog napada na učenicu bošnjačke nacionalnosti koja pohađa nastavu u JU „Prva osnovna škola“ Srebrenica. Majka učenice, Lejla Suljić, incident je prijavila i Centru za socijalni rad i direktoru JU „Prve osnovne škole“.

Kako kaže, grupa od desetak učenika srpske nacionalnosti vrijeđala je djevojčicu na vjerskoj osnovi, odnosno zato što je nosila hidžab, te da ju je ta grupa dječaka  pratila od škole do benzinske pumpe. Dječaci su se razišli kada su ugledali policijske službenike.

„Moju djevojčicu su oko dva sata i nešto dok je bila na turniru njih 15 provocirali, prvo u sali u školi, cijelo vrijeme su prozivali njeno ime i njen hidžab spominjali. Ona nije to slušala, nakon nastave je krenula kući, oni su je sustigli, njih 10-15 dječaka 8. i 9. razreda. Išli su sve ispred nje, i urlali na nju i derali se i opet spominjali njenu maramu. I ja bih se osjećala isto da sad desetorica odraslih ljudi skače na mene i da urla. Zamislite koji je to šok, dijetetu je petnaesta godina i to je stres sad kad je u najvećem razvoju. Trašim da djecu maknu od politike i svega.“, rekla je Lejla Suljić, majka napadnute djevojčice.

Dragi Jovanović, direktor JU „Prva osnovna škola“ u Srebrenici, demantovao je da se incident dogodio u prostorijama  škole. Izjavu za medije će dati nakon izvještaja policije. Takođe, predstavnici Islamske zajednice u Srebrenici nisu željeli da se izjašnjavaju dok se ne bude znalo činjenično stanje ovoj slučaja. Iz MUP-a RS, odnosno Policijske stanice Zvornik dali su zvaničnu izjavu:

„Ovaj slučaj je prijavljen Policijskoj stanici Srebrenica 20. februara 2020. godine. Po prijavi su postupili policijski službenici Policijske stanice Srebrenica koji su o svemu oavjestili javnog tužioca Javnog tužilaštva u Bijeljini. Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem svih mjera i radnji u svojoj nadležnosti  u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i provjere svih navoda prijave, a sve aktivnosti se sprovode pod nadzorom postupajućeg tužioca.“, rekao je Miljan Bobar, portparol MUP-a RS.

Ministarka Prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, istakla je da ne podržava nikakav vid rasne, nacionalne i vjerske diskriminacije po bilo kom osnovu, te da će o tome razgovarati sa načelnikom opštine Srebrenica i direktorom osnovne škole prilikom posjete ovoj opštini koja je zakazana u utorak, 25. februara 2020. godine.