Srebrenica: Upozorenje zbog grmljavinskih procesa i lokalnih nepogoda

SrebrenicaSLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTINE SREBRENICA OBAVJEŠTAVA STANOVNIŠTVO NA PODRUČJU OPŠTINE SREBRENICA DA JE HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD REPUBLIKE SRPSKE IZDAO UPOZORENJE-RANU NAJAVU GRMLJAVINSKIH PROCESA I LOKALNIH NEPOGODA.
U SKLADU SA UPOZORENJEM-RANOM NAJAVOM GRMLJAVINSKIH PROCESA I LOKALNIH NEPOGODA IZDATIM OD STRANE HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA REPUBLIKE SRPSKE U TOKU DANAŠNJEG DANA (04.08.2020.GODINE) ZBOG JAKOG JUGOZAPADNOG STRUJANJA U OBLASTI PLANINA (DINARIDA) OČEKUJE SE ČESTA POJAVA KIŠE, PLJUSKOVA I LOKALNIH GRMLJAVINSKIH PROCESA. PREMA PODNEVU I POSLIJEPODNE SVE VIŠE OBLAKA U SVIM PREDJELIMA UZ KIŠU I PLJUSKOVE.
PRVO ĆE SE ZONA JAČE NESTABILNOSTI FORMIRATI OD ZAPADNIH I JUGOZAPADNIH PREDJELA I NA JUGU, GDJE MOŽE BITI I LOKALNIH NEPOGODA PRAĆENIH GRADOM, JAKIM OLUJNIM VJETROM U ZONI NEPOGODE, TE OBILNIJIM PADAVINAMA (OD 30 l/m2 do 40 l/m2) LOKALNO I VIŠE. POSLIJEPODNE I PREMA VEČERI OBLACI NESTABILNOSTI SE OD CENTRALNOG POJASA PREMJEŠTAJU NA SJEVER GDJE ĆE UZROKOVATI JAKE GRMLJAVINSKE PROCESE, LOKALNO OBILNE PADAVINE I MAHOVIT OLUJNI VJETAR.
U SKLADU SA UPOZORENJEM REPUBLIČKOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA REPUBLIKE SRPSKE, OBAVJEŠTAVAMO STANOVNIŠTVO I PRAVNA LICA U BLIZINI LOKALNIH VODOTOKA KRIŽEVICE, JADRA, BLJEČEVSKE, SAŠKE, POTOČARSKE RIJEKE I OSTALIH MANJIH VODOTOKA NA PODRUČJU NAŠE LOKALNE ZAJEDNICE KOJI SU BUJIČNOG KARAKTERA, DA BLAGOVREMENO SKLONI I ZAŠTITI MATERIJALNA DOBRA KAKO ISTA NEBI BILA ZAPLAVLJENA.
TAKOĐER, OBAVJEŠTAVAMO LOKALNO STANOVNIŠTVO DA BLAGOVREMENO SKLONI I ZAŠTITI MATERIJALNA DOBRA KAKO ISTA NEBI BILA OŠTEĆENA USLJED PROGNOZIRANIH OLUJNIH UDARA VJETRA I POJAVE GRADA.
S POŠTOVANJEM.

Obrađivač: Hasudin Mustafić, Sam.str.saradnik za poslove civilne zaštite
Načelnik odjeljenja
Bego Bektić