Srebrenica: Sjećanje na osmi maj 1992. godine

Na mezarju kod Bijele džamije u centru Srebrenice danas je obilježena 27. godišnjica stradanja Bošnjaka. Položeno je cvijeće i proučen tevhid u znak sjećanja na 8. maj 1992. godine, kada je u užem dijelu grada ubijeno i spaljeno više od 20 osoba.

Osmog maja 1992. godine ubijen je suprug Šehide Abdurahmanović Jakub koji je tada imao 46 godina.

„Kad brojim godine – mnogo ih je. Ali svaki osmi maj je isti. Meni i mojoj djeci je jako bolan i težak, to se ne može nikako zaboraviti i nikako ne može biti lakše nego onaj dan kada se sve to desilo“, izjavila je Šehida Abdurahmanović.

U Srebrenici je danas istaknuto kako su ovom prilikom ubijeni nemoćni, starci i žene, te da je bitno da odgovorni budu kaženjeni.

„Za ovaj i mnoga druga mjesta još do danas niko nije odgovarao i ovom prilikom pozivam sve relevantne instance da svojim angažmanom doprinesu tome da se počinioci izvedu pred lice pravde“, rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

„Za taj zločin mora neko ko je glavni odgovarati, i ko je počinio i ko je naredio da se tako zlo čini u Srebrenici našoj, gdje se dotad živjelo sasvim normalno i fino sa komšijama svim“, izjavila je Fadila Efendić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“.

Istog dana 1992. godine više od 30 Bošnjaka ubijeno je u naseljima Dobrak i Žabokvica, kod Skelana, a danas je i na ovim mjestima položeno cvijeće nevino ubijenim civilima bošnjačke nacionalnosti.