Srebrenica: Sastanci roditelja djece u vezi sa proslavom Dana škole

srebrenicaJutros je ispred Prve osnovne škole Srebrenica održan protest bošnjačke djece i njihovih roditelja. Na ovaj način oni su izrazili nezadovoljstvo nakon posljednjih dešavanja u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Roditelji su predali svoje zahtjeve upravi škole, ali i drugim institucijama, i to: Republičkom pedagoškom zavodu RS, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Ombudsmenu za ljudska prava BiH, Ombudsmenu za djecu RS, kao i OSCE-u. Zahtijevaju, između ostalog, sporazumno određivanje Dana škole koji će biti neutralan te neće biti vezan za krsnu slavu.

„Naši zahtjevi su, između ostalog, utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole, kako je uopšte moglo doći do incidenta koji se desio, zatim formiranje legalnog Savjeta roditelja koji ne radi, ne funkcioniše uopšte, čak ni neki roditeljski sastanci nisu održavani, što otežava da roditelji učestvuju kao dio organizacije školstva i treći zahtjev jeste prijedlog da sjednemo da smirimo strasti, da razgovaramo, da se u budućnosti ovo ne dešava jer ovo nije garant budućnosti ničije djece“ , izjavio je Mirnes Zahirović.

Roditelji će, kako je rečeno na protestu, čekati sedam dana na odgovore nadležnih, nakon čega će odlučivati o daljim koracima. Nakon protesta upozorenja u trajanju jednog školskog časa, djeca su nastavila sa redovnom nastavom.

Istim povodom, danas je u prostorijama opštine Srebrenica održan sastanak načelnika sa političkim predstavnicima iz reda spskog naroda, kao i sa roditeljima srpske djece.

„Što se tiče današnjeg događaja, veoma smo uplašeni, djeca takođe. Danas je bio upad u školu, došli su roditelji, djeca, upali su, bili su i novinari pojedini, mi smo pitali da li je neko obavijestio direktora i nadležne u školi, naravno da nije niko, mi tražimo, nadamo se da će škola i nadležne institucije stati iza nas i zaštititi i našu djecu. Djeca se boje, jutros zaista nije bilo prijatno proći kroz onoliko i roditelja i djece i mislim da bi trebalo i očekujemo od nadležnih institucija da će preuzeti nešto povodom toga“, izjavila je Slađana Bojić, ispred roditelja srpske djece.

„Svjedoci smo da se na društvenim mrežama pojavila fotografija koju su zloupotrijebili političari Bošnjaci, objavljujući u razne medije i izazivajući prijetnje i pogrdna imena i za tu djecu i za roditelje, pa i za cijeli srpski narod. Mi smo morali da reagujemo tako što sam sazvao sastanak roditelja, predstavnika škole, političkih predstavnika iz Srebrenice, da donesemo konkretne korake kako bismo zaštitili, prije svega pravo ove djece, a i roditelje, koji doživljavaju maltretiranje od strane bošnjačkih političara koji su zloupotrijebili ovu situaciju. Donijeli smo neke zaključke, prije svega organi treba da provedu istragu, da vide da li je narušen zakon, da li je ispoštovana procedura i da se podnesu sankcije protiv određenih ljudi, koji su iscenirali ovaj događaj. Naravno da se proprate sve one pretnje koje su upućene i roditeljima i djeci, da se i protiv takvih ljudi podnesu krivične prijave i provedu“, rekao je nakon sastanka Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

„Želimo da unaprijedimo rad ove naše škole, da bude lijepa, pristupačna, da djeca svih nacionalnosti uživaju u njoj, da nema nikakve nadmoći, bez obzira koliko ima djece iz jednog ili drugog naroda, smatram da su to normalni zahtjevi i da će nadležne institucije htjeti razgovarati o tome“, izjavio je Damir Peštalić.