Srebrenica: Sastanak načelnika sa ambasadoricom Austrije u BiH

Danas je Srebrenicu posjetila ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartmann, koja se pri tome sastala sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem. Ovo je bila prva posjeta austrijske ambasadorice Srebrenici otkako je na ovoj funkciji, pa je i posjeta imala takav karakter – da se ambasadorica bolje upozna sa situacijom u Srebrenici.

„Važno mi je da idem i van Sarajeva i da vidim situacije u opštinama, jer je u opštinama pravi život građana. Svi znamo da Srebrenica ima specifičnu prošlost i ulogu, a jako mi je bilo drago da čujem da se život popravio i da postoji zajednički život“, izjavila je Urlike Hartman, ambasadorica Austrije u BiH.

„U Srebrenici sve normalno funkcioniše između Srba i Bošnjaka, sve je normalno, ali je problem tu odlazak i jednih i drugih, i to je nešto se ne može zaustaviti. Ali sam predočio ambasadorici sve projekte koje smo započeli i sve investicije koje treba da se pokrenu u Srebrenici, i kojima pokušavamo zadržati mlade“, izjavio je nakon sastanka načelnik opštine Mladen Grujičić.

Tema sastanka bilo je i pokretanje Banje Guber, koje bi predstavljalo okosnicu razvoja i Srebrenice i cijelog kraja.

„Ono štro smo se složili jeste da je Banja Guber glavni resurs koji treba pokrenuti i koji će razviti turizam, treba afirmisati i jezero, sa čime se i ambasadorica složila“, dodao je Grujičić.

Srebrenica, kako je istaknuto, već ima odličnu saradnju sa gradovima u Austriji, pa bi uskoro, kao plod te saradnje, Vatrogasnoj jedinici u Srebrenici trebalo biti uručeno vatrogasno vozilo.