Srebrenica: Sastanak ministarke Trivić i roditelja srpske nacionalnosti

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, danas je održala sastanak sa predstavnicima roditelja srpske nacionalnosti i direktorom JU „Prva osnovna škola“ Srebrenica, Dragim Jovanovićem, u prostorijama ove obrazovne institucije. Nakon dvoiposatnog sastanka dogovorena je saradnja i dalja komunikacija povodom pitanja i zahtjeva koje su iznjeli roditelji srpske nacionalnosti a koji se tiču prijetnji upućenih njihovoj djeci. Ministarstvo prosvjete i kulture RS uz saradnju opštinskih vlasti i Komisije pokušaće te zahtjeve da riješi u narednom periodu. Bojkot nastave, koji je trajao dva dana, prekinut je i sva djeca su danas pohađala nastavu. Po riječima direktora Jovanovića, djeca koja su bojkotovala nastavu nadoknadiće izgubljeno gradivo narednih dana.

„Zadovoljstvo je što su danas svi učenici u školi, naravno da ćemo sprovesti svje mere koje je ministrica sada saopštila, to je ono što ja mogu sada da kažem. Što se tiče djece i njihovih izostanaka, u narednom vremenu djeca koja su bojkotovala nastavu će sigurno nadoknaditi izgubljeno gradivo.“, istakao je Dragi Jovanović, direktor JU „Prva osnovna škola“ Srebrenica.

„Ono što smo mi kao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske danas zajedno dogovorili sa predstavnicima roditelja srpske nacionalnosti to je da moramo da uspostavimo funkcionalniji sistem organa rada i upravljanja u školama, što se tiče Savjeta roditelja koje mora funkcionalno da radi, kao i što se tiče upravnog odbora. Bitna je saradnja svih institucija u ovoj lokalnoj zajednici, kako bi i škola dobro funkcionisala, a sve to u korist sve djece koja pohađaju nastavu u osnovnoj školi u Srebrenici.“, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Zahvaljujemo gospođi ministrici koja je ponovo osudila diskriminaciju i napade na srpsku djecu koja su to ovdje doživjela i što je pozvala javne institucije da se pozabave s tim.“, istakao je Aleksandar Mlađenović, predstavnik roditelja i djece srpske nacionalnosti.

Razlog dolaska ministarke Trivić u srebreničku osnovnu školu je nezadovoljstvo koje su srpski roditelji iskazali nakon sastanka ministarke i predstavnika bošnjačke nacionalnosti. I uprava škole i Ministarstvo prosvjete i kulture najavljuje rješavanje svih problema koji su se u posljednje vrijeme pojavili u ovoj obrazovnoj instituciji.