Srebrenica: Potpisani ugovori o (su)finansiranju NVO, sportskih klubova i udruženja

U Srebrenici su potpisani ugovori o realizaciji programa finansiranja i sufinansiranja sportskih klubova i udruženja građana i ostalih nevladinih organizacija na području ove opštine. Ugovore je potpisalo devet sportskih klubova i 17 udruženja i NVO.

„Nama godišnje treba negdje oko 12-13 hiljada za sve ono što smo planirali. Dobili smo 3.300. To je vrlo malo, ali hvala opet“, izjavio je Isak Džanić

Korisnice Udruženja žena „Podrinjka“ dvije godine unazad pokušavale su da jednim dijelom rad udruženja bude finansiran iz budžeta opštine.

„Po prvi put naše udruženje biće finansijski potpomognuto od strane Opštine, ne u onoj mjeri koliko smo očekivali i koliko smatramo da zaslužujemo, ali u odnosu na raspoloživa sredstva veoma smo zadovoljni. Svakako ćemo se potruditi da data sredstva upotrijebimo maksimalno pažljivo i da damo doprinos Opštini“, izjavila je Mevlida Mehanović, predsjednica ovog udruženja.

Neki članovi udruženja i nevladinih organizacija nisu se danas pojavili na potpisivanju, a predsjednik Udruženja „Silver Dog“ Velimir Stojanović odbio je da potpiše ugovor, kojim bi to udruženje bilo potpomognuto sa 1.500 maraka.

Načelnik opštine Srebrenica svjestan je, kaže, da Opština ne može sve da podrži koliko je neophodno, ali Opštinska uprava će se truditi da kroz druge pozive i druge načine pomognu rad udruženja i sportskih klubova u Srebrenici.

„Svjesni smo svi da ne možemo izaći u susret svima onoliko koliko oni žele, ali ovo je jedan način da damo svima mogućnost da apliciraju na javni poziv. Sredstva su bila ograničena, mi pored ovog javnog poziva imamo organizacije koje su već na budžetu i koje značajna sredstva crpe iz budžeta, tako da su ovo bila namjenska sredstva upućena prema sportskim klubovima i udruženjima koja nisu na budžetu bila, kako bismo dali i njima šansu da kroz svoje projekte osjete da opština želi i njima da pomogne. Naravno, bilo je tu više potražnje nego što smo mogli da damo, ali ovo je bio jedan način da se na transparentan način kroz javni poziv usmjere sredstva. Naravno, mi ćemo tokom cijele godine pratiti kako se troše sredstva, i za sljedeći odabir imaćemo novi spisak i nova pravila kako ćemo da raspolažemo“, rekao je načelnik Grujičić, čestitajući svima koji donose rezultate u Srebrenicu.

Osim ovoga, Opština novčana sredstva ulaže i u studentske stipendije, te prevoz učenika iz udaljenih krajeva, a vrijednost ovog javnog poziva je 126.000 maraka.

Spisak korisnika pogledajte OVDJE.